Με το βλέμμα στα μικρότερα νησιά, όπου υπάρχουν διαχρονικά μεγάλες υγειονομικές ελλείψεις, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου φέρνει το γιατρό στο σπίτι κάθε νησιώτη, προσφέροντας δωρεάν σύστημα τηλεϊατρικής για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε συνεργασία με την εταιρία Dr. Button και τους Ιατρικούς Συλλόγους Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά: «Εγκαινιάζουμε ένα σύγχρονο, «έξυπνο» και απλό στη χρήση του εργαλείο για τους νησιώτες για να μείνουμε όλοι σπίτι αλλά και για να θωρακίσουμε καλύτερα τα μικρά μας νησιά».

Το σύστημα τηλεϊατρικής κατά του κορωνοϊού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, από κινητό τηλέφωνο, φορητό ή σταθερό υπολογιστή και τάμπλετ. Στη σελίδα https://drbutton.gr/notio-aigaio/ ή από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου www.pnai.gov.gr κάθε πολίτης από κάθε νησί του Νοτίου Αιγαίου μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή (διαθέσιμη και στο appstore και το playstore), να εγγραφεί, και να διαλέξει γιατρό από 4 ειδικότητες: γενικής ιατρικής, παθολόγο, πνευμονολόγο, παιδίατρο, αλλά και από άλλες ειδικότητες, που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Η επικοινωνία είναι άμεση, ο πολίτης βλέπει και συνομιλεί με τον γιατρό, ο οποίος επίσης τον βλέπει, τον ενημερώνει για τυχόν συμπτώματα και λαμβάνει άμεσα και υπεύθυνα πληροφορίες και καθοδήγηση.
 

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, «Για μας πάνω από όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η θωράκιση της δημόσιας υγείας. Δίνουμε στους συμπολίτες μας ένα εύκολο και έξυπνο εργαλείο για να μπορούν να μείνουν σπίτι, να αποφύγουν τις μετακινήσεις και ταυτόχρονα να έχουν έναν πρώτο έλεγχο από γιατρούς. Πρωτίστως όμως ο στόχος μας με αυτή την εφαρμογή είναι να βοηθήσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, στην καλλιέργεια του αισθήματος της ασφάλειας, που τόσο εκλείπει κυρίως από τους κατοίκους των μικρότερων νησιών μας

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη δωρεάν παροχή του έξυπνου εργαλείου της τηλεϊατρικής εντάσσεται στις δράσεις που έχει ήδη υλοποιήσει για τους πολίτες της, για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, όπως ενδεικτικά:
-Την προμήθεια εξοπλισμού και αναλώσιμων για τις υγειονομικές μονάδες της Περιφέρειας: θαλάμους απομόνωσης ασθενών, αναπνευστήρες για την υποστήριξη ασθενών και μηχανήματα μοριακών εξετάσεων, που δίνουν τη δυνατότητα στα Νοσοκομεία να κάνουν τις εξετάσεις για τον κορωνοϊό αλλά και για πλήθος άλλων ασθενειών στο χώρο τους.
-Την καταγραφή των αναγκών σε αναλώσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ και άλλων υπηρεσιών και φορέων, την παραγγελία και διανομή τους.
-Την παραχώρηση χώρου της Περιφέρειας στο κέντρο της πόλης της Ρόδου για να διενεργούνται οι αιμοληψίες εκτός του κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
-Την πρωτοβουλία να διαθέσει με δικούς της πόρους στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία χώρους σε όλα τα νησιά, μέσω π.χ. της μίσθωσης ξενοδοχείων, για την απομόνωση ασυμπτωματικών ασθενών ή την παραμονή ελαφρώς νοσούντων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ευχαριστεί τη χρήσιμη συμμετοχή των προέδρων και μελών των Ιατρικών Συλλόγων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου για την εγγραφή περίπου είκοσι ιατρών στην πλατφόρμα, η οποία ήδη λειτουργεί και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας με 120 ιατρούς.
Μένουμε σπίτι. Μένουμε ασφαλείς. Βλέπουμε γιατρό μέσω Τηλεϊατρικής.