Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συνεχίζοντας τις εντατικές της προσπάθειες για την αποτελεσματικότερη προβολή των νησιών της, φιλοξενεί το τελευταίο διάστημα ταξιδιωτικούς ρεπόρτερ και εκπροσώπους τουριστικών πρακτορείων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
 
«Βασικός μας στόχος είναι η εξωστρέφεια και η στοχευμένη προβολή των ιδιαιτεροτήτων και ομορφιών των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων στις τουριστικές αγορές. Η φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων και τουρ οπερέιτορς, παράλληλα με τις άλλες δράσεις μας, συμβάλει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο στην προώθηση του πολυσχιδούς τουριστικού προϊόντος που παρέχουν τα μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά της Περιφέρειας μας. 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις συνεργαζόμενες δημοτικές αρχές και τους κατά τόπους επαγγελματίες για την άψογη συνεργασία και τη βοήθεια τους στην ομαλή διεξαγωγή των δημοσιογραφικών αποστολών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, στοχεύοντας στη διεύρυνση τέτοιου είδους συνεργειών ώστε να προβληθούν αρτιότερα οι εκπληκτικής ομορφιάς προορισμοί μας», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κα Μαριέτα Παπαβασιλείου.
 
Δημοσιογραφικά ταξίδια στη Ρόδο
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία σαν μια νέα αγορά και ειδικότερα απο Κωςταντινουπολη θα φιλοξενηθούν στη Ρόδο κατά το διάστημα από 18 Ιουνίου έως 21 Ιουνίου 2015 εκπρόσωποι των σημαντικότερων τουρ οπερέιτορς της χώρας.Η προσπάθεια αυτή βασίζεται στην συνεργασία της αεροπορικής εταιρείας Bora Jet με την ΠΝΑΙ . Ειδικότερα πρόκειται για μέλη των εξής τουριστικών πρακτορείων της Τουρκίας: ETS Tur, Jolly Tur, An? Tur, Mikatur, tatil.com, tatilsepeti.com, Setur, Kappatur, Pronto Tour, Touristica, MNG Turizm, Tura Turizm,  BKM Turizm, Gezinomi, Turizmpark, VIP Turizm, Vals Tur, SSC Turizm, Gezinet, Bavul.com, HMC Turizm, Vista Turizm, Viking Turizm, Biletbank, Crea Tourism. 
 
Μία δεύτερη σημαντική αποστολή από την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί εντός Ιουνίου στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, Τούρκοι δημοσιογράφοι από Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με την Βora Jet θα επισκεφθούν το νησί της Ρόδου από 25 Ιουνίου έως και 28 Ιουνίου 2015 για να ανακαλύψουν τις ομορφιές του νησιού και να γράψουν για τις εμπειρίες τους στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα με τα οποία συνεργάζονται. Σημειώνεται ότι η αποστολή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κυριότερων εντύπων και τηλεοπτικών μέσων της Τουρκίας. Εφημερίδες: Milliyet, Hurriyet, Sozcu, Posta, Haberturk, Aksam. Bloggers: Elif Tanriverdi, gezimanya, I can travel, Travelmodus.  Magazines: Samdan, Alem, Trendsetter.
 
Δέκα Δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες από την Μ. Βρετανία  επισκέφθηκαν τη Ρόδο από 29 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2015. Η φιλοξενία τους οργανώθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Μ.Βρετανίας & Ιρλανδίας και της BritishAirways με αφορμή την έναρξη της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης του νησιού της Ρόδου με το Λονδίνο με την εν λόγω αεροπορική εταιρεία.
Στο ταξίδι συμμετείχαν εκπρόσωποι σημαντικών tour operators και ΜΜΕ της Βρετανίας. Μεταξύ αυτών ήταν εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτορείων Saga, Sovereign, Planet Holidays, Destinology, Classic Collections και Olympic Holidays, καθώς και δημοσιογράφοι του γνωστού περιοδικού travel trade, Travel Weekly και της εφημερίδας Sun. Επίσης η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί με διαφημιστική καταχώρηση στο περιοδικό της British Airways για το Νότιο Αιγαίο ( Κυκλάδες Δωδεκάνησα) .
 
Στις 30 Μαΐου επισκέφθηκαν τη Ρόδο 10 εκπρόσωποι αυστριακών τουρ οπερέιτορς.  Τα ταξίδια οργανώθηκαν σε συνεργασία με την TUI. Τα μέλη της αυστριακής αποστολής είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την φιλοξενία των Ροδιτών και να ανακαλύψουν της πολλές πτυχές της προσωπικότητας της Ρόδου και των τουριστικών δυνατοτήτων που προσφέρει.
 
Στη Ρόδο βρίσκονται αυτές τις μέρες δύο δημοσιογράφοι του ελβετικού τουριστικού περιοδικού “je pars” ( www.jepars.ch) πρόκειται για τον κ. Gerard Blanc ο οποίος επί 17 έτη υπήρξε πρόεδρος της presstourism.ch, της ένωσης των δημοσιογράφων που ειδικεύονται στα τουριστικά και συναφή ρεπορτάζ. Μαζί με τον κ. Blanc, βρίσκεται στη Ρόδο η δημοσιογράφος σύζυγός του Erica Blanc. 
 
Η φιλοξενία τους γίνεται σε συνεργασία με τον EOT Αυστρίας και την Aegean Airlines με αφορμή την έναρξη των δρομολογίων της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας από Γενεύη προς Ρόδο. 
Σημειώνεται ότι το τουριστικό περιοδικό “je pars”, το οποίο διανέμεται ως επί το πλείστον στο αεροδρόμιο της Γενεύης , πρόκειται να δημοσιεύσει αφιέρωμα  για τη Ρόδο στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2015, καθώς και στην ηλεκτρονική του έκδοση. 
 
4 Ελβετοί δημοσιογράφοι θα επισκεφθούν τα νησιά Κω και Ρόδο το διάστημα από 13 Ιουνίου έως 18 Ιουνίου 2015, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Αυστρίας. Η αποστολή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κυριότερων εντύπων (ημερήσιων, περιοδικών) που φιλοξενούν τουριστικά ρεπορτάζ και τουριστικούς bloggers. Στόχος του δημοσιογραφικού ταξιδιού είναι η καλύτερη δυνατή προβολή των νησιών στο ελβετικό κοινό.
 
Δημοσιογραφικά ταξίδια σε νησιά των Κυκλάδων 
Ο δημοσιογράφος των Sunday Times της Μ. Βρετανίας, Martin Hemming, επισκέφθηκε από τις 04 έως τις 10 Μαΐου 2015 τα νησιά της Σίφνου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου. Στις 24 Μαΐου δημοσιεύθηκε το άρθρο του Βρετανού Δημοσιογράφου στην έντυπη έκδοση των Sunday Times και στη συνέχεια στην ηλεκτρονική. Στο κείμενό του ο Martin Hemming περιγράφει την εμπειρία του από το ταξίδι του στα κυκλαδίτικα νησιά παροτρύνοντας τους αναγνώστες να ακολουθήσουν το δικό του island hopping. 
 
Επτά Ιταλοί ταξιδιωτικοί συντάκτες από διάφορα έντυπα (bimboinviaggio.com/en , bioecogeo.com, 24orenews.it, Magazine F, La Gazzetta di Parma, DOVE), μεταξύ των οποίων ένας φωτογράφος του National Geographic καθώς και ένας συνεργάτης της UNESCO ο οποίος ενδιαφέρεται για τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας επισκέφθηκαν τα νησιά της Πάρου, της Αντιπάρου και της Σύρου το διάστημα από 05-έως 11 Μαΐου 2015. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης δημοσιογραφικής αποστολής βρέθηκαν ο πολιτισμός, το φυσικό τοπίο και εν γένει το τουριστικό προϊόν των νησιών.
 
Δύο Τούρκοι ταξιδιωτικοί συντάκτες  καθώς και ένας φωτογράφος, οι οποίοι αρθρογραφούν σε διάφορα ταξιδιωτικά έντυπα (tlturkey.com/site, motorboatdergi.com, magmadergisi.com,  hossajans.com.tr, skylife.com/tr) επισκέφθηκαν  τα νησιά της Νάξου, της Αμοργού και της Αστυπάλαιας από τις 19έως τις 28 Μαΐου 2015. 
 
-Έντεκα Εσθονοί τουριστικοί πράκτορες επισκέφθηκαν τη Μύκονο από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2015, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Σκανδιναβίας και την Aegean Airlines, με αφορμή την έναρξη των απευθείας πτήσεων της εν λόγω εταιρείας από το Ταλίν στην Αθήνα.
 
-Τέσσερις Τούρκοι ταξιδιωτικοί συντάκτες (sirtcantalilar.com,  CNNTurk.com,  www.yoldaolmak.com ) επισκέπτονται αυτές τις ημέρες τα νησιά Πάρος, Μήλος και Ίος για να ανακαλύψουν τις ομορφιές και ιδιαιτερότητες των νησιών και να τις παρουσιάσουν μέσω των ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζονται.
 
-Τέλος, Ρώσος δημοσιογράφος, οποίος εξειδικεύεται στους ελληνικούς προορισμούς και αρθρογραφεί στο website www.greek.ru , πρόκειται να επισκεφθεί τα νησιά της Νάξου, τις Μικρές Κυκλάδες, την Αμοργό και την Αστυπάλαια στα μέσα Ιουνίου.
 
Σχεδόν όλες οι παραπάνω δημοσιογραφικές αποστολές είναι αποτέλεσμα δράσεων που πραγματοποιήθηκαν  από το τμήμα της διεύθυνσης τουρισμού στις Εκθέσεις που πήρε μέρος η ΠΝΑΙ όπου οι δημοσιογράφοι επέλεγαν τους προορισμούς. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να στείλουμε δημοσιογράφους σε  όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ανέφερε η Αντιπεριφεριαρχης τουρισμού Μαριετα Παπαβασιλειου. 
Τα Δωδεκάνησα δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο οι Κυκλάδες στους δημοσιογράφους.  Αναμένονται και νέες δημοσιογραφικές αποστολές και ελπίζουμε να επιτευχθεί η συνεργασία  με το CNN που θα επισφραγίσει αυτήν την προσπάθεια διότι οι δημοσιογράφοι του CNN θα επισκεφτούν οργανωμένα και στοχευμένα όλα τα νησιά της ΠΝΑΙ.
 
Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού
Μαριέττα Παπαβασιλείου