Έτοιμη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου  της υδροδότησης της Λίνδου, της Νότιας Ρόδου, των Αφάντου και της Αρχαγγέλου από το Φράγμα Γαδουρά. 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, συμφώνησαν να εξετάσουν άμεσα και απο κοινού όλες τις δυνατές λύσεις για την υλοποίηση του συνόλου του έργου της Β' Φάσης Γαδουρά που θα υδροδοτήσει όλο το νησί

 

 

    Ομόφωνα ενέκρινε κατά την τελευταία συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, την Αποδοχή της χρηµατοδότησης που εγκρίθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, µετά την κατάθεση σχετικής πρότασης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο Πρόγραµµα "ΦΙΛΟ?ΗΜΟΣ Ι" για την υδροδότηση της Λίνδου, της Νότιας Ρόδου, των Αφάντου και της Αρχαγγέλου.

Την πρόταση χρηματοδότησης του έργου, είχε καταθέσει η Περιφερειακή αρχή στο πρόγραμμα "Φιλόδημος Ι" του Υπουργείου Εσωτερικών διεκδικώντας το ανώτατο ύψος χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος και η έγκριση της πρότασης υπογράφηκε από τον Υπουργό στις 30 Μαΐου 2019.

Για την υλοποίηση του έργου θα απαιτηθεί ποσό υψηλότερο από αυτό της χρηματοδότησης του προγράμματος "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι" και αυτό θα καλυφθεί από ίδιους τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που αποφάσισε να το συμπληρώσει μέχρι το ύψος των απαιτούμενων 26 εκ. Ευρώ για την υδροδότηση της Νότιας Ρόδου, της Λίνδου, των Αφάντου και της Αρχαγγέλου.

Για την συνέχεια της διαδικασίας, ζητήθηκε απο το Υπουργείο Εσωτερικών να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο η σχετική σύμβαση δανειοδότησης αφού η χρηματοδότηση όλων των έργων του προγράμματος "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι" γίνεται με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, δανεισμό για τον οποίο υπεύθυνος εξόφλησης είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και όχι οι φορείς υλοποίησης των έργων.

 Το θέμα εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζηµάρκος, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Εξασφαλίσαμε την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την έναρξη υλοποίησης των έργων της Β' Φάσης του Φράγματος Γαδουρά και μάλιστα και με δικούς μας πόρους, αφού η χρηματοδότηση μόνο από το πρόγραμμα "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι" δεν επαρκεί.

Πολύ σύντομα θα είμαστε θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο που αφορά την κατασκευή του Νότιου Υδραγωγείου και τα δίκτυα της Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας για εμάς και αυτό που έχει αξία να γνωρίζει η κοινωνία είναι πως από τις πρώτες συναντήσεις μου με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη συμφωνήσαμε να εξετάσουμε από κοινού όλες τις δυνατές λύσεις για την υλοποίηση του συνόλου των έργων της Β' Φάσης Γαδουρά που καλύπτουν όλο το νησί και αυτό να το κάνουμε άμεσα στους επόμενους τρείς μήνες».

 

image_print