Αξιότιμε πρόεδρε κ. Πολυδούλη,

παρά το γεγονός ότι δεν ήμουν άμεσος αποδέκτης της πρόσκλησης σας για συμμετοχή στη σύσκεψη εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων για το μέλλον του ΝΕΩΡΙΟΥ, αμέσως μόλις μου διαβιβάσθηκε αυτή από το γραφείο του Περιφερειάρχη κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη, τον οποίο και αντικαθιστώ  λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου για άμεση επαφή μαζί σας.

Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα ο ίδιος μαζί σας, σας εξήγησα ότι, λόγω προγραμματισμένης για σημαντικό λόγω επίσκεψης μου στην Αθήνα δεν είναι δυνατό να παραβρίσκομαι τη συγκεκριμένη ώρα της συνάντησης κοντά σας, αλλά μπορώ να έρθω σε επαφή και να έχουμε μία κατ’ ιδίαν συζήτηση (με όλο το ΔΣ) νωρίτερα και πριν την αναχώρηση μου την ίδια μέρα από το νησί ή και την προηγούμενη ημέρα (7/9/2011) οποιαδήποτε ώρα θα ήσασταν διαθέσιμοι. Δυστυχώς η απάντηση σας παρέπεμψε περισσότερο στους τύπους της προγραμματισμένης συνάντησης, παρά στην ουσία που θα μπορούσε να έχει μία συζήτηση μεταξύ μας για το μέλλον της σημαντικότερης και ιστορικότερης βιομηχανικής επιχείρησης του Αιγαίου.

Παρόλα αυτά θα ήθελα έστω και γραπτώς να σας μεταφέρω τα εξής:

Το ΝΕΩΡΙΟ όπως ανέφερα και παραπάνω θεωρώ ότι αποτελεί τη σημαντικότερη και ιστορικότερη βιομηχανική δραστηριότητα του Αιγαίου την οποία και έχουμε χρέος να διατηρήσουμε. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να παραβλέψουμε ούτε το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πλαίσιο, ούτε φυσικά τις σύγχρονες εξελίξεις και ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών που μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση ή συμπλήρωση της παραγωγικής δραστηριότητας όσων επιχειρήσεων επιζητούν τη βιωσιμότητα τους στο χρόνο.

Νομίζω ότι και στη περίπτωση του ΝΕΩΡΙΟΥ έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σταυροδρόμι καθοριστικών επιλογών, οι οποίες μάλιστα πρέπει να πω ότι έχουν αργήσει σημαντικά, αν λάβουμε υπόψη το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στο ναυτιλιακό κλάδο.

Το ΝΕΩΡΙΟ έχει όμως ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα στη προσπάθεια για βιωσιμότητα, το οποίο και πρέπει να εκμεταλλευτεί και το οποίο δεν είναι άλλο από την υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού του την οποία και μπορεί να προσαρμόσει σε σύνολο εφαρμογών (θαλάσσια αιολικά πάρκα, βιοκλιματικές προσαρμογές στο ναυτιλιακό κλάδο νέων ή παλαιών σκαφών για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) που μπορούν να συμπληρώσουν τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες δίνοντας οικονομικό διέξοδο  στην επιχείρηση.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη προσπάθεια για βιωσιμότητα της επιχείρησης και διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας της. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να παραβλεφθούν παλαιότερες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί εκ μέρους μας όπως η τελευταία πρόταση του περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδης για συντήρηση και επισκευή του συνόλου των πλοίων που εκτελούν τις επιδοτούμενες γραμμές στο ΝΕΩΡΙΟ.

Είναι κατανοητό ότι χρειάζονται άμεσα απαντήσεις και λύσεις για τη λειτουργία της επιχείρησης και προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε με τις απαραίτητες παρεμβάσεις αναγνωρίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση η συμβολή της στην τοπική κοινωνία, οικονομία και ιστορία είναι σημαντική.

Πρέπει, όμως, να γίνει επίσης κατανοητή η ανάγκη για προσαρμογή στα σημερινά οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα ξεκινώντας από κοινού την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού πλάνου που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μακροπρόθεσμα και δεν θα συντηρεί απλώς βραχυπρόθεσμες λύσεις.

Είμαστε διατεθειμένοι και ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ως Κυκλαδίτες να συνεργαστούμε μαζί σας έτσι ώστε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη βιωσιμότητα του ΝΕΩΡΙΟΥ και αναμένουμε στο άμεσο διάστημα αντίστοιχη συνάντηση.

 

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Γιώργος Πουσσαίος

image_print