3 Σεπτεμβρίου 2013

 

Επίσκεψη χθες στην Άνδρο πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Άνδρου κ. Γιάννη Γλυνό, τον Αντιδήμαρχο κ. Φραντζέσκο Αθανασίου, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Άνδρου κ. Λοτσάρη Δημήτρη και υπηρεσιακούς παράγοντες, πραγματοποίησε αυτοψία στις καμένες περιοχές του νησιού καθώς και σε όλα τα σημεία του οδικού δικτύου τα οποία λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων του περασμένου χειμώνα υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Άνδρου με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων όπου συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις κατοικημένες περιοχές από τις τελευταίες πυρκαγιές και δόθηκε εντολή στις Τεχνικές Υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες μελέτες για να παρθούν μέτρα ασφαλείας ενόψει του χειμώνα .

Στην σύσκεψη επίσης εξετάστηκε η πορεία των Έργων ΕΣΠΑ καθώς και των Έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Μαχαιρίδης ενημέρωσε για την πορεία των συζητήσεων όσον αφορά στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 (ΕΣΠΑ ΙΙ).

Στην Άνδρο στα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΕΠΠΕΡΑΑ είναι ενταγμένα 6 έργα με προϋπολογισμό ,00 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

1.  Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου, προϋπολογισμού       ,00 ευρώ.

2. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ και εξοπλισμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, προϋπολογισμού  ,00 ευρώ.

3. Κατασκευή Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού Ακαθάρτων Οικισμού Στενιών, προϋπολογισμού ,00 ευρώ.

4. Κατασκευή  Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων και Αγωγών Μεταφοράς Χώρας Άνδρου, προϋπολογισμού   ,00 ευρώ.

5. Δίκτυο Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Οικισμών Γαυρίου και Μπατσίου, προϋπολογισμού  ,00 ευρώ.

6. Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας και ΑΠΕ στα Γυμνάσια Γαυρίου, προϋπολογισμού  ,00 ευρώ και Χώρας, ,00 ευρώ.

Επίσης, από τις Συλλογικές Αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων Έτους 2013, Υλοποιούνται / Εκπονούνται / Ολοκληρώνονται, ένδεκα (11) ακόμη Έργα / Μελέτες, Συνολικού Προϋπολογισμού,  ,17€.

Ειδικότερα :

1.   Αποκατάσταση χώρου ΧΑΔΑ Άνδρου, προϋπολογισμού ,00€

2.   Αποχέτευση – Ε.Ε.Λ. Κορθίου, προϋπολογισμού ,00€

3.   Αλιευτικό Καταφύγιο Χώρας Άνδρου, προϋπολογισμού ,00€

4.   Βελτίωση οδού Αϊπάτια – Κόρθι Άνδρου, προϋπολογισμού ,00€

5.   Επέκταση αλιευτικού καταφυγίου Κορθίου Άνδρου, , προϋπολογισμού ,00€

6.   Μελέτη Ε.Ε.Λ. Δ.Άνδρου, προϋπολογισμού ,27€

7.   Δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασία λυμάτων Δήμου Υδρούσας, προϋπολογισμού ,90€

8.   Μελέτη ΧΥΤΥ Άνδρου (Δ. Άνδρου), προϋπολογισμού ,00€

9.   Ολοκλήρωση σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Γαυρίου Άνδρου, προϋπολογισμού ,00€

10. Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου ν. Άνδρου (Χρήση 2012) , προϋπολογισμού ,00€

11. Συντήρηση Οδικού Δικτύου ν. Άνδρου, προϋπολογισμού ,00€.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι,  πλέον των παραπάνω αναφερόμενων Πόρων και Έργων, από Ιδίους Πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Υλοποιούνται / Εκπονούνται ακόμη 18 Έργα / Μελέτες, Συνολικού Προϋπολογισμού ,00€.

Σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης είχε συνεργασία με τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Άνδρου  κ. Ίσσαρη Κώστα.
Διαπιστώθηκε ότι η υποστελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών στην Άνδρο δυσκολεύει το έργο της Περιφέρειας και συζητήθηκαν τρόποι για να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από τις περιφερειακές υπηρεσίες  της Σύρου.
Επίσης συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε με την κατάργηση των ΔΟΥ στα νησιά και αποφασίστηκε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει εκ νέου το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο κ. Μαχαιρίδης είχε συνάντηση και με την πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής και Δημοτική Σύμβουλο κ. Αθηνά Κοζανίτου, με την οποία συζήτησαν τρόπους επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και στήριξης των προσπαθειών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η Άνδρος έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τον Τουριστικό Τομέα αξιοποιώντας πέραν του ιδιαίτερου πολιτισμού της και άλλα συγκριτικά της  πλεονεκτήματα όπως το φυσικό της περιβάλλον, τις νέες λιμενικές υποδομές ,τα μοναστήρια της κ.λ.π.

Ο Περιφερειάρχης  σήμερα θα επισκεφθεί το νησί της Τήνου.