ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πλατεία Ελευθερίας, Ρόδος 85100 – τηλ. 22413.60510,556 φαξ: 22410. 74200

email: f.hatzidiakos@pnai.gov.gr

Αντιπεριφερειάρχης

    

                                         

                                                                              Ρόδος, 25 Απριλίου 2013

                                                       

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

    Την οικογένεια των εγγονών του Κυβερνήτη της Ιταλικής κατοχής Cesare de Vecchi, οι οποίοι πραγματοποιούν ιδιωτική επίσκεψη στη Ρόδο, δέχθηκε στο κτίριο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

 

    Κατά τη συνάντηση, ο εγγονός του de Vecchi, αναφέρθηκε στα  βιώματα της παιδικής του ηλικίας  στη Ρόδο και αναγνώρισε ιστορικά κτίρια και κειμήλια της εποχής εκείνης.

 

     Ο Αντιπεριφερειάρχης, αναφερόμενος στη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης τόνισε ότι η βαθιά γνώση της ιστορίας συμβάλλει, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και στη συμφιλίωση των λαών, ενώ η άγνοια της ιστορίας οδηγεί στην επανάληψη των λαθών, υπενθυμίζοντας ότι  τα κτίρια και στα έργα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν επί ιταλικής κατοχής, εργάστηκαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, είτε με υποχρεωτική απασχόληση είτε με χαμηλή αμοιβή.

 

    Τέλος, επισήμανε τις παρούσες φιλικές σχέσεις Ιταλίας και Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις κοινές δυσκολίες που περνούν οι δύο χώρες ενόψει της οικονομικής κρίσης.

 

     Η οικογένεια De Vecchi ευχαρίστησε τον Αντιπεριφεριάρχη και κατά την αποχώρηση της, θαύμασε το ιστορικό αρχείο φωτογραφιών της ενσωμάτωσης και φωτογραφήθηκε μπροστά στην ιστορική σημαία του Ελληνικού Προξενείου της Ρόδου επί Ιταλικής κατοχής, που φυλάσσεται στο κτίριο της Περιφέρειας και στην ιστορική φωτογραφία της έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας στις 7-3-1948.

 

 

 

 

image_print