ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ                                                                                                                                                                  

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Αντώνη ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

                       

Μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σαντορίνη και τη μετάβασή του επί τριήμερο στη Νάξο για θέματα αρμοδιότητάς του, από το απόγευμα της Τετάρτης 29/5/2013 ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ  επέστρεψε στη Σαντορίνη όπου συναντήθηκε με τον Σύλλογο Αλιέων Σαντορίνης ΄΄ Ο Ψαράς΄΄ ο οποίος είναι από τους πρώτους Συλλόγους που εκσυγχρόνισε το καταστατικό του σύμφωνα με τον Ν. 4015/2011 και λειτουργεί συγκροτημένα και οργανωμένα. Στην συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Συλλόγου στην Βλυχάδα συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των Αλιέων και αφορούν στις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά της Επαρχίας Σαντορίνης, τις πιέσεις που δέχεται ο Αλιευτικός κλάδος στην περιοχή, ο έλεγχος της παράνομης και υπερβολικής ερασιτεχνικής αλιείας, το κόστος των καυσίμων και η διακίνηση των αλιευμάτων στην τοπική αγορά.

Τέλος οι Αλιείς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ συμφώνησαν για σφιγκτή συνεργασία σε ότι αφορά στις προτάσεις που πρέπει να καταθέσουμε ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-2020 και ανανέωσαν την επόμενη συνάντησή τους τους καλοκαιρινούς μήνες.

        Ακολούθως στα Γραφεία του Επαρχείου Θήρας συναντήθηκε με εκπροσώπους των οινοποιείων για θέματα του κλάδου με κυρίαρχο το ζήτημα της προστασίας των αμπελώνων από την πίεση που δέχεται λόγω της τουριστικής & οικιστικής ανάπτυξης μέσα από οργανωμένες και μεθοδικές κινήσεις όπως η εκπόνηση Χωροταξικού Σχεδίου για το νησί , προκειμένου μετά από ενδελεχή εξέταση της φέρουσας ικανότητας της Σαντορίνης να καθορισθούν οι χρήσεις γης και να ελεγχθεί με θεμελιωμένο χωροταξικό σχεδιασμό η επιθυμητή εξέλιξη των νησιών.

        Τέλος συναντήθηκε με τους μελισσοκόμους του νησιού όπου συζήτησαν διεξοδικά για το μέλι της Σαντορίνης, τις συνθήκες παραγωγής του και τις ιδιαιτερότητες της Σαντορινιάς χλωρίδας καθώς επίσης και την ανάγκη να δημιουργηθεί Πιστοποιημένο Τυποποιητήριο μελιού προκειμένου το τοπικώς παραγόμενο μέλι να διακινείται στις αγορές χωρίς κωλύματα και προσκόμματα.

Το μέλι της Σαντορίνης και η προσπάθεια των Μελισσοκόμων της περιοχής κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικά στη συνολική στόχευση της Περιφέρειάς μας για την προβολή και ανάδειξη των προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Διεθνές  Αμπελοοινικό Συνέδριο ‘’ Η ΑΜΠΕΛΟΣ’’ που διεξήχθη στη Σαντορίνη στις 30 και 31 Μαΐου 2013- το οποίο παρακολούθησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου-ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ είχε παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφθεί παραγωγούς του νησιού μεταξύ των οποίων τον σύγχρονο Μύλο Φάβας του Νίκου ΒΑΛΒΗ που είναι εξοπλισμένος με μηχανήματα προωθημένης τεχνολογίας και εξαιρετικής απόδοσης στην κατεργασία της φάβας.

Επίσης το Σάββατο 01/6/2013 παρέστη στην εκπαίδευση ενδιαφερομένων παραγωγών για την καλλιέργεια  αρωματικών φυτών που οργάνωσε το ΚΕΚ Γ.Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Γυμναστήριο του Καρτεράδου στο οποίο κεντρική ομιλήτρια-εκπαιδεύτρια ήταν η Δρ. Ελένη ΜΑΛΟΥΠΑ, τακτική ερευνήτρια ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ και επιστημονικά υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων.

Σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες τον Αντιπεριφερειάρχη Αντώνη ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ συνόδευαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Θήρας Ηλίας ΜΑΙΝΑΣ καθώς και ο Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κυκλάδων Γεώργιος ΠΑΓΑΝΕΛΛΗΣ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image_print