Στα νησιά των Κυκλάδων που έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες (Σύρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Σίφνος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Μήλος, Κίμωλος και Ανάφη) χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων βρίσκονται ένα βήμα πριν από την δήμευση της περιουσίας τους!

 Έπονται δυστυχώς και οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων νησιών μας και μάλιστα με χειρότερο τρόπο… Τα φρυγανώδη είδη θα θεωρηθούν ως δασικά και οι εκτάσεις των εν λόγω νησιών θα καταχωρηθούν ως δασικές!

  Οι ιδιοκτήτες σε Πάρο, Νάξο, Αντίπαρο, Τήνο, Άνδρο, Αμοργό, Σέριφο κ.λπ. που δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τα νησιά που έχουν ήδη αναρτηθεί οι χάρτες!

Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου σε σχετικό έγγραφο τους, με το ΠΔ 32/2016 επιχειρήθηκε να ακυρωθεί από την «πίσω πόρτα» ο Ν.998/1979 όπως ισχύει, ανοίγοντας ο ασκός του Αιόλου.

 Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που κατέχουν εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδικές, δασικές ή μεικτής μορφής (εν μέρει αγροτικής μορφής και εν μέρει χορτολιβαδικές ή/και δασικές) βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, δεν μπορούν να τις πουλήσουν, δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν.

Η ασφάλεια των συναλλαγών και η θεμελιώδης εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί σημαντική απαξίωση της αναπτυξιακής προοπτικής στα νησιά. Χιλιάδες πολίτες στις Κυκλάδες θα απωλέσουν οριστικά τις περιουσίες τους. Μια νέα τάξη πραγμάτων, θλιβερή. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυτή η νέα τάξη πραγμάτων, οι Δασικοί χάρτες είναι μια χαμένη ευκαιρία και μια αντιλαϊκή διαδικασία. Οι πολίτες έχουν καταβάλει ένα σημαντικό ποσό σε παράβολα, έγγραφα, μελέτες, φόρους και αντί να βελτιώσουν το αποτέλεσμα των δασικών χαρτών επ’ ωφελεία τους, αντίθετα θα χάσουν τα κτήματά τους, ήτοι τις εκτάσεις στις οποίες επένδυσαν την ζωή τους οι γονείς τους, οι παππούδες και οι παππούδες των παππούδων τους.

Ποιο «φωτεινό μυαλό» συνέλαβε το σενάριο και υλοποίησε το εν λόγω έργο;
Μήπως κάποιοι επιθυμούν οι ιδιοκτησίες μας να αλλάξουν χέρια με βίαιο τρόπο; Είναι ευκόλως κατανοητό ότι δεν πρόκειται για υπεύθυνη Δασική πολιτική αλλά για μια διαδικασία υφαρπαγής των πατρογονικών ιδιοκτησιών.

 Πάντοτε τα νησιά ήταν δέλεαρ. Η ομορφιά τους έλκει σαν τον μαγνήτη ανθρώπους από όλο τον πλανήτη και οι αξίες της γης είναι σχετικά υψηλές. Οι νησιώτες, μικρός πληθυσμός και κυρίως φιλήσυχοι άνθρωποι στα μάτια των «σεναριογράφων» φαντάζουν το τέλειο θύμα. Πλανώνται πλάνην οικτράν.

 Σε αυτή την διαδικασία θα μας βρουν μπροστά τους. Θα ορθώσουμε το ανάστημα μας. Η αφαίρεση των ατομικών περιουσιών των νησιωτών δεν γίνεται να ολοκληρωθεί και δεν θα ολοκληρωθεί. Σε αυτή την δήμευση της περιουσίας μας, αδυνατώ να σκεφτώ ότι θα μείνουμε με «σταυρωμένα τα χέρια».

 

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ:

  • Να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί το με αριθμ. 27639/2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
  • Η επιγενόμενη δάσωση να μην αφορά ούτε τις τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, ούτε κυρωμένους δασικούς χάρτες αλλά μόνον εκκρεμείς υποθέσεις.
  • Να αναμορφωθεί το ΠΔ 32/2016 ως προς το άρθρο 5 παρ. 1 και να εναρμονιστεί με το Ν.998/1979 όσον αφορά στον χαρακτηρισμό των χορτολιβαδικών, φρυγανικών οικοσυστημάτων ως μη δασικών.
  • Να τακτοποιηθεί το μαζικό φαινόμενο που προέκυψε από τους δασικούς χάρτες των ιδιοκτησιών μικτής μορφής, οι οποίες δεν δύνανται να μεταβιβαστούν.
  • Στις περιοχές του δεύτερου εδαφίου του ά.62 του Ν.998/1979 η μεταγραφή ή καταχώριση συμβολαιογραφικών πράξεων με αντικείμενο ακίνητα που έχουν εν όλω ή εν μέρει τον χαρακτήρα έκτασης των παραγράφων 5α) ή 5β) του άρθρου 3 του παραπάνω νόμου, στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή στα οικεία φύλλα του αρμόδιου γραφείου Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικού Γραφείου, δεν κωλύεται ακόμη και αν δεν προσκομίζεται διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ακίνητο ή το τμήμα του με τον παραπάνω χαρακτήρα ανήκει σε ιδιώτη και όχι στο Δημόσιο.

 

Καλούμε τους εμπνευστές αυτού του ανοσιουργήματος να επανορθώσουν. Δηλώνουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα εξαντλήσει οποιοδήποτε μόνιμο μέσον, ένδικο ή μη, σε οποιοδήποτε βαθμό. Δεν θα διστάσουμε, αν χρειαστεί, να προσφύγουμε σε προσωπικές αγωγές ή/και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφού προηγουμένως εξαντλήσουμε όλα τα εγχώρια μέσα.Ο καθείς ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, το ίδιο θα κάνουμε και εμείς.Τόσο ως Κυκλαδίτης, όσο και ως Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων δεν επιθυμώ να συνδεθώ με μια από τις πιο μελανές στιγμές στην ιστορία των νησιών. Αντιθέτως, είμαι στο πλευρό των νησιωτών, στην πρώτη γραμμή, ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος του προβλήματος.

image_print