ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

15 Απριλίου 2013

 

 

ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗΝ ΚΩ»

 

 

Η διάθεση περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των τουριστικών φορέων και των επιχειρήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες στο πρώτο Ελληνοτουρκικό Τουριστικό Φόρουμ στην Κω

Η θεώρηση βίζας και η διευκόλυνση για δύο εκατομμύρια (2.000.000) Τούρκους τουρίστες που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στην πατρίδα μας , ήταν το ζητούμενο σε όλες τις ομιλίες των Τούρκων πρακτόρων και του προέδρου της TURSAB, Basaran ULUSOY.

Ο Περιφερειάρχης που συμμετείχε στο φόρουμ κλήθηκε αρκετές φορές να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των Τούρκων πρακτόρων.

“Η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι προς την κατεύθυνση της χορήγησης βίζας” τόνισε και διαβεβαίωσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη του φόρουμ, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε του συνέδρους για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και Διασυνοριακής Συνεργασίας με το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα–Τουρκία, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ενημέρωσε για τα αγροτικά προϊόντα που δυσκολεύονται να εισαχθούν στα νησιά και εξήγησε πως ο Πρωτογενής Τομέας στα νησιά μας είναι πυλώνας της νησιώτικης οικονομίας και πως μέτρα διευκόλυνσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων θα πλήξουν την παραγωγή των νησιών μας, κυρίως στα προϊόντα που είναι η παραγωγική μας βάση.

Σε κατ´ ιδίαν συνομιλία που είχε ο Περιφερειάρχης με τον ισχυρό άνδρα του τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας, τον κ. Basaran ULUSOY, Πρόεδρο της TURSAB (Ένωση Τουριστικών Γραφείων της Τουρκίας), δεσμεύτηκαν να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων προκειμένου να συμβάλλουν από κοινού στην αύξηση Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας. Και επειδή το πρόβλημα κυρίως εντοπίζεται στο θέμα της βίζας, συμφώνησαν να συνδιοργανώνουν ένα κοινό φόρουμ με μοναδικό θέμα τη βίζα όπου θα κληθούν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες, από τα αρμόδια Υπουργεία των δυο χωρών, τουριστικοί φορείς  και experts προκειμένου να βρεθούν άμεσες λύσεις μέχρι να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης βίζας, με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής βίζας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου για θέματα Τουρισμού, παρουσίασε το Στρατηγικό  Σχέδιο για τον Τουρισμό στο Νότιο, αναλύοντας τον σχεδιασμό σε επίπεδο Περιφέρειας και παρουσιάζοντας τα συγκριτικά χαρακτηριστικά των υποδομών και των υπηρεσιών, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας με τους φορείς της Τουρκίας στα πλαίσια της αμοιβαιότητας.

 

 

 

image_print