ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

                                                                                                                                 

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

 

 

          Διημερίδα διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της TURSAB, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων Τουρκίας, στα πλαίσια της στρατηγικής προώθησης του Αιγαιακού τουριστικού προϊόντος και της εμβάθυνσης των σχέσεων με τη γείτονα χώρα . Με θέμα την Ελληνο-Τουρκική Συνεργασία για τον Τουρισμό, την Τετάρτη και την Πέμπτη 30 και 31 Οκτωβρίου, έλαβε χώρα η διοργάνωση της Διεύθυνσης Τουρισμού της ΠΝΑ και της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Ενεργειακή Α.Ε. Ν.Α.» στο ξενοδοχείο Atrium Platinum με την στήριξη του Δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου, του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρόδου. Ξεχωριστή ήταν η συμβολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και του Προέδρου της, Νίκου Χριστοφόρου, που κόσμησε τις εργασίες της διημερίδας με παραδοσιακές συνταγές των νησιών μας.

         

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Νίκος Ζωΐδης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο Hakan Aytek, Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Ρόδο, ο Στάθης Κουσουρνάς, Δήμαρχος Ρόδου, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Χαρπ Κασέντ, Γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, ο Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Κόκκινος και ο Levent Guner, σύμβουλος του Προέδρου της TURSAB, ενώ διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Όλγας Κεφαλογιάννη, του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Υψηλάντη και του Θεόδωρου Τσακίρη, Γενικού Πρόξενου της Ελλάδος στην Σμύρνη.

         

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, η οποία επικεντρώθηκε στα φυσικά χαρίσματα και τις ιδιαίτερες προοπτικές του Αιγαίου, καθώς και στην ανάγκη για συνεργασία με τους Τουρκικούς φορείς τουρισμού που θα εξασφαλίσει την βέλτιστη αξιοποίηση τους. Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, η θάλασσα του Αιγαίου δεν χωρίζει τους ανθρώπους αλλά τους ενώνει, καθώς η ελληνο-τουρκική συνεργασία θα αποτελέσει το κλειδί για να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο προς αμοιβαίο όφελος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Έχουμε τον παράδεισο και ως τέτοιο πρέπει να τον προωθήσουμε, παρά τις αντίξοες συνθήκες». Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως μέσα από τον προβληματισμό και τον διάλογο θα προκύψουν οι απαραίτητες λύσεις σε κάθε πρόβλημα, ενώ αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης visa επεσήμανε την τριετή επιτυχή εφαρμογή του, δίχως αφορμή για την αμφισβήτησή του από τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά με την προοπτική σημαντικών βελτιώσεων ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014.

         

Τις απόψεις του και την εμπειρία του κατέθεσε επίσης ο Ανθυπαστυνόμος Βασίλης Έξαρχος, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων Ρόδου, ο οποίος εν συνεχεία απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων από κοινού με τον Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη. Την πρώτη ημέρα έκλεισε η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ελευθερία Φτακλάκη, παρουσιάζοντας στοιχεία του ΣΕΤΕ για το αμφίδρομο τουριστικό ρεύμα Ελλάδας-Τουρκίας και βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό προώθησης της ταυτότητας προορισμού των νησιών μας.