Έλαμψαν και φέτος τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου, με 17 διακρίσεις στους Χρυσούς Σκούφους 2022

Γ. Χατζημάρκος: «Σημαντική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, η Γαστρονομία στο Νότιο Αιγαίο έχει μπει για τα καλά στην ζωή των επαγγελματιών του Τουρισμού»

‘Έλαμψαν  για μια ακόμη χρονιά φέτος τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου, στη τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων 2022, το βράδυ της Δευτέρας 4 Απριλίου  στο GrandBallroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», με το Νότιο Αιγαίο να κρατά σταθερά τα σκήπτρα  στην υψηλή γαστρονομία.

Παρόντος του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου – ο οποίος στην αντίστοιχη τελετή του 2019 είχε βραβευτεί για για την κατάκτηση του τίτλου “Νότιο Αιγαίο, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019” – και εκπροσώπων του πολιτικού, του επιχειρηματικού, του πολιτιστικού και του γαστρονομικού κόσμου της χώρας, 17 συνολικά εστιατόρια από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, απέσπασαν διακρίσεις στο πλαίσιο των πιο επιδραστικών  γαστρονομικών βραβείων της Ελλάδας.

Ειδικότερα, 7 συνολικά εστιατόρια από το Νότιο Αιγαίο τιμήθηκαν με Χρυσό Σκούφο, ενώ 10 ακόμη απέσπασαν την  τιμητική διάκριση Top Notch. Σημειωτέον ότι η κατηγορία Top Notch έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα νέο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, για τα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά:

«Στην 29η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων, χθες το βράδυ, τα εστιατόρια του Ν. Αιγαίου έλαμψαν κερδίζοντας 17 διακρίσεις.

Κάθε χρόνο, η γαστρονομία μας κερδίζει έδαφος, θαυμαστές, φίλους.

Σημαντική διάσταση της εμπειρίας του επισκέπτη, η Γαστρονομία στο Νότιο Αιγαίο έχει μπει για τα καλά στην ζωή των επαγγελματιών του Τουρισμού και προσθέτει στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των νησιών μας στοιχεία παράδοσης και πολιτισμού που οι επισκέπτες μας τα αναζητούν και τα αναγνωρίζουν.

Συγχαρητήρια στην ομάδα του Αθηνοράματος για τα 29 χρόνια προσφοράς.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μεθοδικά μαζί με τα Επιμελητήρια μας και τους κλάδους της εστίασης και της παραγωγής τροφίμων πάνω σε αυτά που μας δίνουν βάθος, περιεχόμενο και αισιοδοξία».

 

Η χθεσινή τελετή ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα του ZeroFoodWaste, το παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα ηθικής και ενσυναίσθησης, που έχει ως στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας μας για το πώς χρησιμοποιούμε την τροφή, και που έχει αρχίσει να απασχολεί τους μεγάλους σεφ του πλανήτη. Ήταν μια πρωτοβουλία που χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τρεις κορυφαίους σεφ του πλανήτη και η οποία βρήκε ιδανική εφαρμογή στο κλείσιμο της χθεσινής βραδιάς με ένα  δείπνο φτιαγμένο από "σκουπίδια".  Η πρώτη φορά στον πλανήτη που κορυφαίοι σεφ περιποιήθηκαν υψηλούς προσκεκλημένους με τη λογική του ZeroFoodWaste ήταν το 2015,  όταν οι αρχηγοί κρατών που συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να προετοιμάσουν την περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δείπνησαν με ανακυκλωμένα "σκουπίδια" που είχαν την υπογραφή δυο διάσημων σεφ, του ΝτανΜπάρμπερ και του Σαμ Κας.

Η αξιολόγηση των εστιατορίων  από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος όπως αποτυπώθηκε στα φετινά βραβεία, έδειξε μια εντυπωσιακή άνοδο ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο οι νέες είσοδοι στον θεσμό των βραβεύσεων που φέτος έφτασαν τις δεκατρείς, αλλά κυρίως το ευχάριστο γεγονός ότι πληθαίνουν τα εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία.

Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων εξελισσόμενος διαρκώς καθιέρωσε από φέτος δύο νέα  βραβεία. Το OneToWatch θα στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα όλων σε ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση, που ξεχωρίζει για την τόλμη και την πρωτοτυπία της, που ανοίγει καινούργιους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το εστιατόριο δίνει οιωνούς για μια εξαιρετική πορεία.

Το βραβείοChefPatissier της χρονιάς θα βραβεύει τον σεφ – πατισιέ του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν και αξιολογήθηκαν με την υψηλότερη επίδοση στα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν στο ετήσιο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων "Χρυσοί Σκούφοι 2022" πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη τηςΠεριφέρειας Αττικής, τουΥπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. Masters  of ceremony ήταν η Ρένα Μόρφη και ο Κρατερός Κατσούλης.

Τα βραβεία  παρέδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Βουλευτής και πρώην Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο General Manager της UPFIELD για την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια Νίκος Λαβίδας, η Γενική Διευθύντρια του Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360ο  Όλγα Κριτσιμά, o Γενικός Διευθυντής της Miele HellasΑθανάσιος Κυριαζής, η ManagingDirector της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, ο Διευθυντής Πωλήσεων της NutriaΓιάννης Παϊζάνης, η MarketingManager της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η SeniorBrandManagerImprortedWaters της Nestle HellasΜαρία Γρίφσα, ο SeniorBrandManager – Mythos&KaiserBrands της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Βαγγέλης Μποκίδης, η SeniorBrandManagerConfectionary της Nestle HellasΜαρίλη Αργύρη, η επικεφαλής του Θεσμού των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του αθηνοράματοςΔημήτρης Ηλιόπουλος.

Τα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου που βραβεύτηκαν είναι τα εξής:

 

Χρυσοί Σκούφοι 2022

MatsuhisaMykonos (Ξεν. «Belvedere») _ Γιαπωνέζικη κουζίνα _ Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα

Selene (Ξεν. KatikiesGarden) _ Σύγχρονη κουζίνα _ Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά

ElementsRestaurant (Ξεν. «CanavesEpitome») _ Σύγχρονη κουζίνα _ Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

Lauda (Ξεν. AndronisBoutiqueHotel) _ Σύγχρονη κουζίνα _ Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

NobleGourmetRestaurant (Ξεν. «ElysiumResort&Spa») _ Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα _ Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα

Opson (Ξεν. «AndronisArcadia») _ Σύγχρονη κουζίνα _ Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

PetraRestaurant (Ξεν. «CanavesOiaSuites») _ Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα _ Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

 

TopNotch 2022

AvantGarden _ Σύγχρονη κουζίνα _ Κυκλάδες – Σύρος – Ερμούπολη

Baos (Ξεν. «MyconianKorali») _ Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα _ Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα

Bill & Coo Gastronomy Project (Ξεν. Bill&Coo) _ Σύγχρονη κουζίνα _ Κυκλάδες – Μύκονος – Μεγάλη Άμμος

Cuvée (Ξεν. «Aqua BluBoutiqueHotel + Spa») _ Σύγχρονη κουζίνα _ Δωδεκάνησα – Κως – Λάμπη

Grandma’s (Ξεν. «LiostasiHotel&Suites») _ Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα _ Κυκλάδες – Ίος – Χώρα

Jackie O’ Beach _ Σύγχρονη κουζίνα _ Κυκλάδες – Μύκονος – Σούπερ Παραντάις

KenshoOrnosRestaurant (Ξεν. «KenshoBoutiqueHotel&Suites») _ Σύγχρονη κουζίνα _ Κυκλάδες – Μύκονος – Ορνός

KenshoPsarouRestaurant (Ξεν. KENSHO BoutiqueHotels&Villas) _ Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα _ Κυκλάδες – Μύκονος – Ψαρού

Μαραθιά _ Ελληνική κλασική κουζίνα _ Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα

Zuma (Ξεν. «CavoTagoo») _ Γιαπωνέζικη κουζίνα _ Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Στέφανος

image_print