Το Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνουν την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Οι γυναίκες της Δωδεκανήσου». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 19:30.

Το συγκεκριμένο λεύκωμα αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες και τελευταίες εκδόσεις που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου (Ο.Π.Α.Δ.), σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Kasseris Publications που είχε και την ιδέα και την πρωτοβουλία της έκδοσης και παρουσιάζεται από τον ενοποιημένο πλέον φορέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Τμήματος Πολιτισμού Δωδεκανήσου.

Τη συγγραφή των κειμένων του λευκώματος έκανε η συγγραφέας Τίτσα Πιπίνου και το σπάνιο φωτογραφικό υλικό επιμελήθηκε ο γνωστός φωτογράφος Νίκος Κασέρης, ο οποίος είχε και τη γενική διεύθυνση της έκδοσης. Οι φωτογραφίες του λευκώματος προέρχονται από το Μουσείο Μπενάκη, τα αρχεία της Εθνικής Πινακοθήκης, το αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καθώς και από ιδιωτικές συλλογές που παραχωρήθηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση.

Την παρουσίαση θα κάνουν η τ. Διευθύντρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, Φανή Κωνσταντίνου και η Επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ένα ολιγόλεπτο δρώμενο, βασισμένο σε κείμενα του βιβλίου, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού θεάτρου Μυρσίνης Λενούδια.

Θα παρουσιαστεί επίσης μία νέα μουσική σύνθεση βασισμένη σε ένα απόσπασμα από το Επίμετρο της συγγραφέα Τίτσας Πιπίνου, το οποίο μελοποίησε ο συνθέτης Αντώνης Κυζούλης, ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Τη σύνθεση θα ερμηνεύσουν ο διακεκριμένος σολίστ της κιθάρας, Αντώνης Λιοπύρης και η ερμηνεύτρια Άννα Βούη.

Παράλληλα, στο χώρο της Νέας Πτέρυγας του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης θα επαναλειτουργήσει η έκθεση του φωτογράφου Νίκου Κασέρη με τίτλο, «Μετέωροι Τόποι – Ρόδος», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

image_print