ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ρόδος, Απρίλιος 2011

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 

Θέμα:Απόλυτα επιτυχημένη η εκδήλωση για τα τοπικά προϊόντα που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Σύλλογο Διευθυντών ξενοδοχείων και την εταιρεία PraxisPlus, στο ξεν/χείο ApolloBlue, την περασμένη Τετάρτη.

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Τομέας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και η εταιρεία Praxis Plus,  διοργάνωσαν την προηγούμενη  Τετάρτη εκδήλωση, με θέμα: «τα τοπικά προϊόντα στο τραπέζι του επισκέπτη μας» με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων   

 

Moto: Στηρίζουμε τους Τοπικούς Παραγωγούς στη μαζική εστίαση

 

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην έναρξη της σεζόν γιατί αυτή την εποχή τα ξενοδοχεία και εστιατόρια κλείνουν τις συμφωνίες με τους προμηθευτές και τις τοπικές εταιρείες. Οι επιλογές και αγορές τους βασίζονται στα μενού που σχεδιάζουν και το βάρος που δίνουν στην τοπική κουζίνα, συνδέοντας τη γεύση με την εμπειρία απόλαυσης του επισκέπτη. 

Οι εκπρόσωποι φορέων τόνισαν τη σπουδαιότητα της δράσης που ανοίγει νέους ορίζοντες και προοπτική στην ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, την κατανάλωση από τις επιχειρήσεις πρωτίστως ντόπιων προϊόντων, τη συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων και της αγοράς, με έμφαση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και αντιμετώπιση της ανεργίας που βρίσκεται στα ύψη σε τέτοια δύσκολη περίοδο. Αρωγοί στην τοπική αυτή στρατηγική ανάπτυξης που ξεκίνησε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Παμπάκα, είναι όλοι οι φορείς όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Ρόδου, Επιμελητηρίου, συλλόγων κλπ. Κατατέθηκαν απόψεις και θέσεις που ενθάρρυναν, ενίσχυσαν και επιβράβευσαν τη δράση με αναφορά στην πρωτοβουλία του Συλλογου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και τον πρόεδρο κ. Γιώργο Ματσίγκο και για το επιτυχημένο έργο της οργάνωσης, την εταιρεία PraxisPlus(στρατηγική επικοινωνία, μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις) με εκπρόσωπο την κα Αντα Καραγιάννη.

Οι συμμετέχουσες εταιρείες:

Α) παρουσίασαν σε καλαίσθητα standτα προϊόντα τους για τη σεζόν 2011

Β) πρόσφεραν στο μπουφέ με τα είδη τους και έδωσαν λαμπρά δείγματα γαστρονομίας

Γ) είχαν την ευκαιρία για επικοινωνία και προοπτική συνεργασίας με τους ξενοδόχους

 

Στη γευσιγνωσία που ακολούθησε, η ποιότητα και η ποικιλία παρασκευών των υλικών και προϊόντων ενθουσίασε τους συμμετέχοντες και άνοιξε προοπτική συνεργασίας. Όπως τονίστηκε στις παρουσιάσεις των διοργανωτών, τα τοπικά προϊόντα μέσα από τη γαστρονομία, είναι υπόθεση πρώτα των ντόπιων καταναλωτών που πρέπει να τα προτιμήσουν και στη συνέχεια των επισκεπτών που πρέπει να τα δοκιμάσουν και να τα συνδέσουν με τον προορισμό ώστε να γίνουν στη συνέχεια καταναλωτές τους. Το κύριο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αυτό του υψηλού κόστους για να ενθαρρύνει την επί πλέον παραγωγή και κατανάλωση.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Παμπάκας ανακοίνωσε ότι η πανελλήνια έκθεση Κρεμαστής, θα βασίζεται στο τρίπτυχο: χειροτεχνία, αγροτική οικονομία και κτηνιατρική με στόχο να αναβαθμιστεί και να προσελκύσει επιχειρηματικό κοινό μεταξύ των επισκεπτών. 

 

Οι τοπικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν :

 

 • CAIR, οίνοι ήρεμοι και αφρώδεις
 • ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Α.Ε., μπύρα και αναψυκτικά
 •  «ΧΕΙΡΟΜΥΛΙΑ» ,παραδοσιακά Προϊόντα Ρόδου
 • ΒΑΠ – Π. ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ, αναψυκτικά, νερό, χυμοί & μπύρα
 • ΡΟΔΟΓΑΛ ΑΕ.ΒΕ., βιομηχανία γάλακτος
 • 1ος Γυναικείος Αγροτουριστικός & Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός Νομού Δωδ/σου «Οι Απολλωνιάτισσες», παραδοσιακά προϊόντα
 • ΟΙΝΟΘΗΚΗ ΕΜΕRΥ,  οίνοι ήρεμοι και αφρώδεις
 • ΚΑΜΠΥΛΑΥΚΑΣ Ι.  & ΣΙΑ Α.Ε.,  εταιρία εμφιαλώσεως ελαιόλαδου, ποτοποιία
 • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΔΩΔΕΚ. ΑΕΒΕ, μέλι, μελεκούνια, λουκούμια, γλυκίσματα & καλλυντικά
 • ΙΒΙΣΚΟΣ, σαλάτες, μαγιονέζες, σάλτσες dressing
 • Β. ΚΑΜΠΥΛΑΥΚΑΣ Α.Ε.- Εταιρία Χυμών
 • ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ Δ. & ΣΙΑ Ο.Ε.,  Ροδίτικη χειροποίητη παραδοσιακή τηγανιτή πίττα
 • Χεππάκης Α.Ε. – «Μύλοι Ρόδου», αλεύρι από Ροδίτικο σιτάρι
 • ΣΙΦΩΝΙΟΣ Α.Ν., οινοπνευματώδη ποτά
 • ΑΓΝΟΓΑΛ ΠΕΜΠΕ Μ. & ΥΙΟΣ ΟΕ.,γαλακτοκομικά
 • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η βουλευτής ΝΔ, κα Μίκα Ιατρίδη, ο χωρικός περιφερειάρχης κ. Φ. Χατζηδιάκος, οι αντιδήμαρχοι κ. Μ. Σαββής και κ. Μ. Καμπουρόπουλος, ο Αστ. Διευθυντής Αδάμ Δαλάκας , ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ.Βασίλης Μηναίδης και ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος ΟΤΕΚ κ. Λούης Σορωνιάτης, το μέλος διοίκησης Επιμελητηρίου κα Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Μπ. Παλογιαννίδης, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Ν. Χριστοφόρου, ο πρόεδρος σωματείου Εστιατόρων κ. Γ. Κλούβας, εκπρόσωποι του Δήμου, ο πρόεδρος ΕΑΣΔ κ. Μ.Πιτροπάκης, ο πρόεδρος CAIRκ. Χρ. Χρυσοστομάκης, μέλος ΔΣ διαιτολόγων κα Χρύσα Καραγιάννη κ.α.

Παραβρέθηκαν επίσης ξενοδόχοι, διευθυντές ξενοδοχείων, εστιάτορες, μάγειροι και στελέχη επισιτιστικών τμημάτων, επιχειρηματίες.

image_print