Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που υλοποιείται σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες από εθνικούς και ίδιους πόρους, όπως και από το ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, επανέλαβε την έκκλησή του προς όλους τους φορείς υλοποίησης να απορροφήσουν τους πόρους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι κρίμα η χώρα και ειδικά το Νότιο Αιγαίο να χάσουν πολύτιμα κονδύλια», προσθέτοντας μάλιστα ότι «άλλη ευκαιρία δεν πρόκειται να υπάρξει στο μέλλον».

Στην ενημέρωσή του, ο κ. Μαχαιρίδης τόνισε πως παρά τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρειά μας ότι εκτελούνται αυτή τη στιγμή περισσότερα από πεντακόσια έργα, 528 για την ακρίβεια, συνολικού προϋπολογισμού 606 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά, εκτελούνται:

  • 36  έργα από εθνικούς πόρους, προϋπολογισμού 45.660.864 ευρώ
  • 193  έργα από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού  291.065.823 ευρώ
  • 258 έργα από ίδιους πόρους, προϋπολογισμού   51.899.996 ευρώ
  • 41  έργα από το ΕΠΠΕΡΑΑ, προϋπολογισμού 212.787.731

Η Περιφέρεια σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, ως φορέας υλοποίησης έργων, είναι διατηρείται στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, με ποσοστό απορρόφησης 44%.

Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από εθνικούς πόρους έχει απορροφήσει το 63% των πόρων, ενώ το ποσοστό απορρόφησης από την υλοποίηση του προγράμματος από ίδιους πόρους υπολογίζεται στο 90%.

image_print