Στους χώρους του υπό ανακαίνιση πρώην Ελληνικού Προξενείου, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας της Ρόδου, θα φιλοξενηθούν δύο μεγάλης ιστορικής σημασίας εκθέσεις με πρωτοβουλία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Δωδεκανήσου και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “RICHES”.

 Το σχετικό αίτημα έγινε αποδεκτό από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη (25/1) με την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους νομού Δωδεκανήσου Ειρήνη Τόλιου και τους εκπροσώπους της RICHES Hannie Παλιού και Χριστόδουλου Μαλιαράκη.

 Η πρώτη έκθεση θα ρίχνει φως σε όψεις της σύγχρονης ιστορίας της Ρόδου μέσα από έγγραφα, αντικείμενα και άλλα αποκτήματα της συλλογής των Αρχείων, και η δεύτερη θα εστιάζει στο βιβλίο Description des Monuments de Rhodes του Φλαμανδού περιηγητή Bernard Rottiers και του συνοδοιπόρου του Peter Witdoeck, που αποτελεί ουσιαστικά έναν “ταξιδιωτικό οδηγό” για το νησί.

 Ο κ. Μαχαιρίδης υπογράμμισε την από κάθε άποψη σημαντική αυτή κοινή πρωτοβουλία των Αρχείων του Κράτους και της Riches, διαβεβαιώνοντας ότι ο χώροι του Μουσείου, όπου είναι σε εξέλιξη εργολαβία της Περιφέρειας, θα είναι διαθέσιμοι μέχρι τον Μάιο προκειμένου να φιλοξενηθούν οι εκθέσεις.

 Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία και στήριξη από την Περιφέρεια με σκοπό την αξιοποίηση και διαφύλαξη του πλούσιου αρχειακού υλικού.

image_print