Ολοκληρώθηκε χτες, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, η διαδικασία υποβολής προσφορών για το έργο "Μικρή επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών στον Κρατικό Αερολιμένα Σύρου", το οποίο προκήρυξε η Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή στον προαναφερόμενο Διαγωνισμό. Με βάση τη Διακήρυξη του έργου, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, αναμένεται η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προφορών, προκειμένου να ανακηρυχτεί ο ανάδοχος.

 

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.083.760,00 μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και αφορά την α' φάση του έργου. Η β' φάση του έργου, που αφορά τις εκσκαφές για μείωση του ύψους του λόφου "Νεράιδα", έργο για το οποίο υπήρξε στενή συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αναμένουμε και ευελπιστούμε να δημοπρατηθεί σύντομα. Διότι χωρίς την απαραίτητη β' φάση του έργου, το αεροδρόμιο δεν θα μπορεί να υποδέχεται αεροπλάνα έως 78 θέσεων.

 

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα ενισχύσει τον τομέα των αερομεταφορών. Βεβαίως ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή του έργου (α' και β' φάση), θα ήταν υπερβολικό να μιλάμε για διεθνές αεροδρόμιο και να καλλιεργούμε μεγάλες προσδοκίες στην τοπική κοινωνία και την τοπική αγορά. Θα πρόκειται για ένα βελτιωμένο αεροδρόμιο σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

 

Δυστυχώς, το "στοίχημα" για την απόκτηση μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου, το οποίο θα μπορούσε να συνδέσει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με το εξωτερικό, χάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90, τότε που θα μπορούσε να έχει γίνει άλλος σχεδιασμός και να έχουν ληφθεί διαφορετικές αποφάσεις.

 

Ως Περιφερειακή Αρχή παρακολουθήσαμε εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις που αφορούν το συγκεκριμένο έργο, συμμετείχαμε ενεργά συνεργαζόμενοι με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το έργο της β' φάσης και παράλληλα συμμετείχαμε σε συσκέψεις με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και για την α' φάση.

 

Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα εξαγγελθούν και τα έργα βελτίωσης των αεροδρομίων της Πάρου, της Νάξου και της Μήλου, έργα απαραίτητα για τα τρία νησιά, τα οποία έχουν γίνει πόλος έλξης στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

 

Καταλήγοντας αξίζουν ευχαριστίες σε όσους υποστήριξαν και βοήθησαν να φθάσουμε στη φάση δημοπράτησης του έργου, ιδιαίτερα τον τέως Υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και τη σημερινή υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και τους Φορείς της Σύρου.

image_print