Με αφορμή την ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου και υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων Χαράλαμπου Κόκκινου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Όπως είναι γνωστό οι πόροι που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 ανέρχονται σε 280 εκ. €. Ο προϋπολογισμός των εντάξεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 543 εκ. €, δηλαδή έχει γίνει υπερδέσμευση της τάξης του 194%. Ειδικά για τον Άξονα στον οποίο περιλαμβάνονται οι δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων η υπερδέσμευση έχει ξεπεράσει το 400%. Παρόλα αυτά και προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων των νησιών μας, έχει προγραμματιστεί νέος κύκλος προκήρυξης για την ενίσχυση ΜμΕ. Ο προϋπολογισμός της προκήρυξης αυτής μετά από προσωπική μου παρέμβαση αυξήθηκε σε 15 εκ. €, αντί των 9 εκ. € που είχε προταθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Να σημειωθεί εδώ ότι στην πρόταση αναθεώρησης που έχει υποβάλει η Περιφέρεια, έχει προβλεφτεί μεταφορά πόρων από δράσεις που παρουσιάζουν σχετικά χαμηλή απορρόφηση προς τον Άξονα όπου περιλαμβάνονται οι δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η Περιφέρειά μας οδηγεί την κούρσα της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, μεταξύ των δεκατριών Περιφερειών της χώρας, καθώς αυτή τη στιγμή η απορρόφηση ξεπερνά το 75%, με όριο ολοκλήρωσης του Προγράμματος τις 31/12/2015. Κάτι που αποδεικνύει και έμπρακτα ότι οι πόροι αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο για την ανάπτυξη των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Σύντομα, θα γίνει και ο γενικός απολογισμός και η σύγκριση των περιόδων διαχείρισης των πόρων για τα έτη 2000-2007, 2007-2010, 2010-2012.”

image_print