H διευρυμένη σύσκεψη  έγινε  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την συμμετοχή των   Γενικών   Γραμματέων   του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Κορασίδη Μόσχου  και  με της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κας.  Καλογήρου  Χριστιάνα,  του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου  Μαχαιρίδη  Γιάννη  του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαντζηίωαννου Αντώνη και υπηρεσιακών παραγόντων με θέμα λιμνοδεξαμενές, φράγματα, υδατοδεξαμενές στα νησιά του νότιου Αιγαίου αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εξετάστηκε κάθε έργο διεξοδικά και αναζητήθηκαν  τρόποι   αντιμετώπισης  των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν  σε κάθε έργο.

Προβλήματα που για κάθε έργο είναι διαφορετικά.

 

§         Συγκεκριμένα το  Φράγμα Κρητηνίας Ρόδου.

 

Το έργο θα μεταφερθεί στην περιφέρεια για υλοποίηση εφόσον επανεγγραφεί  στο πρόγραμμα  δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Για τον σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί συνάντηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

 

 

 

 

§         Φράγμα Σχοινά Καρπάθου

 

Αποφασίστηκε μετά την εμπλοκή της  συμπληρωματικής σύμβασης από το ελεγκτικό συνέδριο να προχωρήσει η  κατάθεση ανακεφαλαιωτικού συγκριτικού  πίνακα.

Το έργο έχει εξασφαλισμένες πιστώσεις  από το  πρόγραμμα  Μπαλτατζής.

 

§         Φράγμα Τσιγκαλαρίου Νάξου

 

Το έργο βρίσκεται  με εγκατεστημένο εργολάβο και αναμένεται έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης.

Από την συζήτηση  προέκυψε η αναγκαιότητα αναθεώρησης των διατομών των αγωγών μεταφοράς.

 

§         Φράγμα Λέρου

 

Αποφασίστηκε το έργο να δημοπρατηθεί  όπως σχεδιάστηκε από τις  Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης.

 

§         Φράγμα  Καστελλορίζου

 

Ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη να αποσταλεί η μελέτη του έργου στις Τεχνικές  Υπηρεσίες της  Περιφέρειας προκειμένου να εξετάσει την δυνατότητα υλοποίησης της αποκατάστασης.  

Για τα υπόλοιπα  κατασκευασμένα έργα Καστελορίζου,  Λειψών,  Καλύμνου,  Νισύρου, Τήνου, Τήλου  αποφασίστηκε να γίνει η σύνταξη των πρωτοκόλλων παραλαβής  σε ο΄σα  τα έργα  δεν έχει γίνει και να προχωρήσουν οι απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης προκειμένου να γίνουν λειτουργικά .

Μετά την σύσκεψη έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Αθανάσιο  Τσαυτάρη  τον οποίο ενημέρωσαν ο Περιφερειάρχης και η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής   Οικονομίας και Κτηνιατρικής  κ.  Αντώνη Χατζηϊωάννου και τον 

Γ. Διευθυντή  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιάννη  Πουλή και παρουσία των Γενικών Γραμματέων  για την τελευταία πυρκαγιά στην          Ν. Ρόδο και τις ενέργειες και τα έργα που αποφασίστηκαν.

 Έργα προστασίας από πλημμυρικά  φαινόμενα στους οικισμούς και για την προστασία των ορεινών όγκων  και των πρανών από διάβρωση  επίσης έγινε διεξοδική συζήτηση για τις καταστροφές στην  γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή και συζητήθηκε να επισπευτεί η οριστικοποίηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ , εκπρόσωπος του οποίου ήταν παρόν στην σύσκεψη.

Επίσης συζητήθηκε  το θέμα  των ελαφιών  οι ζημιές που προκαλούν και συζητήθηκε να εξετασθούν οι  δυνατότητες νομοθετικής ρύθμισης για αποζημίωσης που θα επιλύσουν το πρόβλημα.

 Έγινε ενημέρωση  και για την προετοιμασία της Περιφέρειας να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση συνολικά σαν περιφέρεια και αναλυτικά ανά νησί για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Επίσης η Περιφέρεια διεκδικεί μέρος του τομεακού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης να εκχωρηθεί στην Περιφέρεια .

Ο Υπουργός ενημέρωσε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την νησιωτική Ελλάδα και πως είναι στις προθέσεις του να εκχωρήσει μέρος του προγράμματος .

Τέλος ο Περιφερειάρχης  κάλεσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επισκεφτεί την Ρόδο στις 30 και 31 Αυγούστου και να συμμετάσχει στην ημερίδα για την « γαλάζια ανάπτυξη» με την επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη.   

Περιφερειάρχης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Αμοργιανιώτη Γιώργο. 

Ακολούθως ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιάννη Πουλή, την Γενική Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και  συναντήθηκε με τον Ειδικό Γραμματέα κ. Γιώργο Αμοργιανιώτη  και συζήτησαν για την χρηματοδότηση των έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας  επείγοντος χαρακτήρα στην πληγείσα από την πρόσφατη πυρκαγιά.                Συμφώνησαν στην μεθοδολογία και στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά από προγραμματική  σύμβαση μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και λοιπών συμβαλλομένων, προκειμένου να εκπονηθούν τάχιστα οι απαραίτητες μελέτες και να εκτελεστούν τα έργα. 

Ο κ. Περιφερειάρχης αναχωρεί το απόγευμα για Κύθνο και Κέα.

                                                               

image_print