Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Ρόδου για την παρουσία Μελιταίου Πυρετού σε μικρά μηρυκαστικά, θα ήθελε να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

·        Οι αιμοληψίες στα ευαίσθητα είδη ζώων (αίγες, πρόβατα, βοοειδή) γίνονται σε ετήσια βάση στα πλαίσια του προγράμματος εξάλειψης της νόσου.

·        Τα αποτελέσματα των αιμοληψιών δείχνουν ότι στα νησιά μας το ποσοστό μόλυνσης των ζώων είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και των κρατών της Μεσογείου. Απόδειξη αυτών, είναι το γεγονός ότι για τα νησιά μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επιβάλλει σαν μέσο εξάλειψης της νόσου την άμεση σφαγή των οροθετικών ζώων και όχι τον εμβολιασμό των, πρακτική που εφαρμόζεται σε περιοχές / εκτροφές με υψηλό ποσοστό οροθετικότητας.

·        Οι αιμοληψίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για τη διασφάλιση της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας.

·        Ενημερώνουμε το κοινό, ότι η νόσος του Μελιταίου Πυρετού μεταδίδεται στον άνθρωπο ΜΟΝΟ:

§         με την κατανάλωση απαστερίωτου γάλακτος και προϊόντων με βάση το απαστερίωτο γάλα (τυρί – γιαούρτι κ.λπ.) που προέρχεται από ασθενή ζώα.

§         κατά τη διάρκεια μαιευτικών χειρισμών σε ασθενή ζώα (επαφή με μαιευτικά υγρά, πλακούντες κ.λπ. και εφ όσον υπάρχει ανοιχτό τραύμα στα χέρια του ανθρώπου).

κατά τη διάρκεια  των εμβολιασμών των ζώων και εφ όσον δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφάλειας.

image_print