Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στο Νότιο Αιγαίο, τέθηκε στην διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχε σήμερα το πρωί, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές εξαιρετικά χρήσιμη  και γόνιμη.

Ο  Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τους συνεργάτες του,  βρίσκεται από σήμερα και για ένα διήμερο στη Ρόδο, για να εξετάσει θέματα αρμοδιότητας του.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, έλαβαν μέρος, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας,  Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος παρέδωσε στον Υπουργό αναλυτικό υπόμνημα με τα θέματα της περιοχής που απαιτούν λύσεις, ο  Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Πουλής, παρόντος και  του συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου Αντώνη Αποστολίδη, που συνόδευε τον κ. Τσιρώνη.

Στην διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας καθώς και ζητήματα που αποτελούν κοινούς στόχους μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου.

Βασικότερο όλων ήταν το θέμα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών τα οποία η χώρα δεν διαθέτει, με αποτέλεσμα να απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με υπέρογκα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.  Η Πολιτεία ξεκινά τώρα την θεσμοθέτηση των διαχειριστικών σχεδίων και για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ζητήσει την συνδρομή των Περιφερειών, η οποία αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα για την χώρα, να αποκτήσει διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών, μέχρι την άνοιξη του 2019, οπότε λήγουν και τα χρονικά περιθώρια που έχει δώσει στην χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τόσο δια του ιδίου του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, όσο και δια του Αντιπεριφερειάρχη, Φιλήμονα Ζαννετίδη, δεσμεύτηκε να προχωρήσει από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας η προκήρυξη για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων, ευθύς αμέσως μόλις το Υπουργείο ετοιμάσει  το πρότυπο προκήρυξης και όταν οι Δήμοι καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία που αρνούνται μέχρι σήμερα να δώσουν.

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό στον Υπουργό ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει στο σύνολό του το έργο της εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βοσκήσιμων γαιών στο Νότιο Αιγαίο, μη περιμένοντας την εξεύρεση και την κατανομή των σχετικών πόρων από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος, οι κτηνοτρόφοι να μείνουν το 2019 χωρίς επιδοτήσεις.

Εξαιρετικά παραγωγική και ομαλή με σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο, χαρακτήρισε τη συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, σε δηλώσεις που ακολούθησαν στα τοπικά ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Προχωράμε και κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να αναζητούμε συνεχώς άλλοθι για να δικαιολογήσουμε για ποιο λόγο δεν κάνουμε αυτό που πρέπει να  κάνουμε. Εμείς, ως Περιφέρειες, έχουμε βάλει πλάτη σε όσα ζητήματα χρειάστηκε και σε όλα τα θέματα στα οποία η χώρα μας επιτακτικά κλήθηκε να απαντήσει και να θεραπεύσει,. Και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε, χωρίς ανταγωνιστική λογική απέναντι σε κανένα».

Ειδικότερα για το φλέγον θέμα των βοσκοτόπων, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:

«Καλώ όλους του Δήμους να συνεργαστούν σε αυτό το ζήτημα και το συντομότερο δυνατόν να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της περιοχής, τον πρωτογενή τομέα, όλους τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι περιμένουν μέσα από αυτή τη διαδικασία να αποσβέσουν τον πολύ μεγάλο κίνδυνο, το 2019 να βρεθούν χωρίς επιδοτήσεις. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι ο καυγάς σχετικά με τις αρμοδιότητες, θα έχει θύμα τους κτηνοτρόφους μας. Επιβάλλεται, με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όλοι να κάνουν, αυτό που πρέπει να γίνει. Εμείς θα παραμείνουμε πρόθυμοι και στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να προχωρήσει τα θέματα μπροστά».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας  ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την εξαιρετική και γόνιμη συνεργασία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συναντίληψη που διαπιστώθηκε, στον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης των ζητημάτων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Πολιτεία είναι μια. Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται ποιος έχει ή δεν έχει την αρμοδιότητα. Ενδιαφέρεται για ολική ποιότητα και είναι δική μας υποχρέωση να την παρέχουμε. Αν για οποιονδήποτε λόγο αποτύχουμε να προσφέρουμε αυτά που ζητά ο πολίτης, έχουμε αποτύχει όλοι. Και φορείς αυτοδιοίκησης και κεντρικό κράτος. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό».

Διαβάστε εδώ το υπόμνημα που ο Αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης παρέδωσε στον Υπουργό

 

 

 

image_print