ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΓΑΙΟΥ                                                                                              ΝΑΞΟΣ, 2-12-2013
ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑΞΟΥ                                                                        ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 993
Πληροφορίες : Βορδάκης – Σιδερή
( Φυτοϋγειονομικοί Ελεγκτές)
Τηλέφωνα : 22853 61462 /61465
FAX :22850 23947

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας γνωρίζουμε ότι : τα τελευταία έτη διαπιστώθηκαν έντονες προσβολές ελαιοδέντρων σε περιοχές του Νησιού , από τα έντομα Φλοιοφάγο , Φλοιοτρίβης , Ζευζέρα και Κόσσος.

Ο Φλοιοφάγος και ο Φλοιοτρίβης είναι μικρά κολεόπτερα που τρέφονται από τον φλοιόκαι το εξωτερικό στρώμα του ξύλου των κλαδίσκων. Ο Φλοιοφάγος θεωρείται σπουδαιότεροςεχθρός γιατί προσβάλλει και ζωηρούς κλάδους και δέντρα ενώ ο Φλοιοτρίβης συνήθωςπροσβάλλει εξασθενημένους κλάδους. Όταν η προσβολή γίνεται σε κλαδίσκους διαμέτρου 2-3εκατοστών. η νέκρωση του φλοιού προκαλεί και ξήρανση του κλάδου. Κλάδοι με μεγαλύτερηδιάμετρο συνήθως δεν ξεραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μικρή καρποφορία.

Συμπτώματα : Ο φλοιός πάνω από τις θυγατρικές στοές ξεραίνεται, κοιλαίνεται, ρυτιδώνεται , σκίζεται σε πολλά μέρη και τέλος εμφανίζεται μια ωοειδής ζώνη με χρώμα σκουριάς που είναι χαρακτηριστική της προσβολής των κλάδων από τον Φλοιοφάγος.

Η Ζευζέρα και Κόσσος είναι δυο ξυλοφάγα λεπιδόπτερα των οποίων η προνύμφη ανοίγειστοές στο ξύλο και προκαλεί ξηράνσεις κλάδων, βραχιόνων ή και ολόκληρων δένδρων.

Συμπτώματα :Εξωτερικά, πάνω στο φλοιό, διακρίνεται σωρός από πριονίδι ή καιαπορρίμματα της προνύμφης. Εσωτερικά υπάρχει βαθειά στοά η οποία προχωράει απόκάτω προς τα πάνω.

Οδηγίες Αντιμετώπισης : Γενικά, κάθε μέτρο που διατηρεί τα δέντρα ζωηρά και αφαιρεί έγκαιρα τους ασθενείς ή καχεκτικούς κλάδους περιορίζει την ζημιά από τουςπαραπάνω εχθρούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις προσβολής πρέπει να γίνονται ψεκασμοί εναντίον
των τέλειων εντόμων κατά τις περιόδους εξόδου τους που είναι από Απρίλη έως Ιούνιο. Θα χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την ελιά. Μεγάλη προσοχή να δοθεί κατά τηνχρήση των σκευασμάτων γιατί πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες χρήσης που
αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων και οι προφυλάξεις που αναγράφονται σε ιδιαίτερο πλαίσιο.

Για περισσότερες και αναλυτικές οδηγίες παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να επικοινωνήσουν νωρίς την άνοιξη ( αρχές Μάρτη ) με τους Γεωπόνους της Υπηρεσίας μας ή μετους ιδιώτες Γεωπόνους καταστημάτων πώλησης φυτοφαρμάκων.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος

Καλαντζή Διονυσία
Γεωπόνος

image_print