Η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συνεκλήθη σήμερα το πρωί στην Κω υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, με σκοπό την επανεκτίμηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,5 R που εκδηλώθηκε στις 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής 21 Ιουλίου 2017.

Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, λίγες μόνο ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, με την συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου αποτελούμενου από τον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα, τον Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, τους Γενικούς Γραμματείς Υποδομών, Γιώργο Δέδε και Πολιτικής Προστασίας,  Γιάννη Καπάκη, του Προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα,  εκπροσώπων των τοπικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση αφορούσε στις άμεσες παρεμβάσεις και στην διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στο νησί μετά τον ισχυρό σεισμό, με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, και την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε πρώτο στάδιο, για να ακολουθήσει ο έλεγχος των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος.

Η σημερινή δεύτερη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας είχε σκοπό την επανεκτίμηση της κατάστασης, μετά την παρέλευση του πρώτου 24ωρου μετά το σεισμό των 6,5 R, προκειμένου να αποτυπωθούν οι εκκρεμότητες της χθεσινής ημέρας και να γίνει ο προγραμματισμός των ενεργειών και των παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο νησί το συντομότερο δυνατόν και να προστατευθεί η εικόνα του τουριστικού προορισμού.

Ο Περιφερειάρχης, με τον οποίον ο Πρωθυπουργός της χώρας επικοινώνησε νωρίς χθες το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στο νησί, εκφράζει τις ευχαριστίες του στον κ. Αλέξη Τσίπρα, για το συνεχές και αμέριστο ενδιαφέρον που επέδειξε από την πρώτη στιγμή, θέτοντας το μηχανισμό της Πολιτείας στη διάθεση της Κω, για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν.

Συνεχής εξάλλου είναι η επικοινωνία και η στενή συνεργασία του κ. Χατζημάρκου με την Υπουργό Τουρισμού κα  Έλενα Κουντουρά, η οποία  παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την διαχείριση της κατάστασης στο νησί, για την από κοινού ανάληψη όλων των απαιτούμενων δράσεων και πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την προστασία και την ανάδειξη της φήμης της Κω, ως τουριστικού προορισμού διεθνώς.

Ο κ. Χατζημάρκος ευχαριστεί και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,  για το συνεχές εδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Κω και για την άμεση αποστολή στο νησί συνεργατών του, προκειμένου να διαμορφώσουν ιδίαν άποψη για την κατάσταση.

Παράλληλα, ευχαριστεί και τους συναδέλφους του Περιφερειάρχες της χώρας, που από την πρώτη στιγμή προσφέρθηκαν να συνδράμουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του σεισμού.

Ο Περιφερειάρχης  βρίσκεται στην Κω από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ελάχιστες μόνο ώρες μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού. Μετέβη στο νησί με ελικόπτερο Σινούκ, προκειμένου να επιληφθεί από κοντά της κατάστασης που διαμορφώθηκε, συνοδευόμενος από στελέχη του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών και κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας, για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών σε υποδομές και κτίρια.

Χθες, Παρασκευή και μετά την ολοκλήρωση των πρώτων συσκέψεων για την αποτίμηση της κατάστασης, ο κ. Χατζημάρκος, μαζί με τους μηχανικούς Γιώργο Κούρτη και Γιάννη Κυπραίο, τον Έπαρχο Κω Γιώργο Χαλκιδιό και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Χρήστο Ευστρατίου, περιόδευσαν στο νησί, για την εκτίμηση και αποτίμηση των ζημιών που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Με κονδύλια της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήδη από χθες έγιναν οι πρώτες παρεμβάσεις αποκατάστασης, με τον καθαρισμό του οδικού δικτύου του νησιού, ακόμα και εντός της πόλεως Κω και απομακρύνθηκαν υλικά από τα κτίσματα που κατέρρευσαν από τον σεισμό στη παλιά πόλη  και στους δρόμους της Κω.

Με το πέρας και της δεύτερης σημερινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου, στην οποία συμμετείχαν και οι Βουλευτές Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός, Κώστας Καραμανλής, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Μανιάτης, και Δημήτρης Κρεμαστινός, ο τ. βουλευτής Γιάννης Παππάς, ο  Έπαρχος Κω Γιώργος Χαλκιδιός, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου και ο τέως  Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο κ Χατζημάρκος δήλωσε:

''Η Κως, σε λιγότερο από τριάντα έξι ώρες βρήκε ξανά τους ομαλούς ρυθμούς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της και οι επισκέπτες της απολαμβάνουν τον υπέροχο τόπο που επέλεξαν για τις διακοπές τους. Χωρίς υπερβολές, με σύνεση, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, διαθέτοντας όλους τους απαραίτητους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, λειτούργησε και παραμένει σε ετοιμότητα εκπληρώνοντας διακριτικά και αποτελεσματικά τον ρόλο της" .

 

image_print