Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για τις πρώτες μέρες του προσεχούς  Σεπτεμβρίου, όπου ένας νέος διεθνής, μουσικός θεσμός, ταυτισμένος με τη Ρόδο, θα γίνει πραγματικότητα.

Πρόκειται για το Canto Human Voice Festival – Rhodes, που θα λάβει χώρα από 1ης έως και 12 Σεπτεμβρίου 2020, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το World Human Forum και τον Δήμο Ρόδου.

Ένας νέος, ποιοτικός και φιλόδοξος μουσικός θεσμός,  που θα φέρει τη Ρόδο ξανά στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη. Μια γιορτή αφιερωμένη στην ανθρώπινη φωνή και την πιο άμεση από τις τέχνες του ανθρώπου, το τραγούδι.  Οι βάσεις για τη δημιουργία του, μπήκαν τον Ιούλιο του 2019, σε συνάντηση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, με τον  διακεκριμένο διεθνώς βαρύτονο,  εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Τηλιακό, ο οποίος κατάγεται από τη Ρόδο, την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, συνιδρύτρια και πρόεδρο του World Human Forum – φορέα που στηρίζει το φεστιβάλ – και την καλλιτεχνική διευθύντρια του World Human Forum, Μυρτώ Βουνάτσου.

Χθες, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση του Περιφερειάρχη στο γραφείο του, με τον κ. Δημήτρη Τηλιακό, την συνεργάτιδά του, κα Σεβαστιάνα Κωνστάκη και την κα Μυρτώ Βουνάτσου, όπου συζητήθηκαν οργανωτικές λεπτομέρειες του 1ου  Canto Human Voice Festival – Rhodes, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο από 1ης έως 12 Σεπτεμβρίου, με προοπτική να διοργανώνεται κάθε χρόνο, τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Του κύριου μέρους  θα προηγηθούν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, με σκοπό να εισάγουν τους επισκέπτες στο πνεύμα  και την ουσία του Φεστιβάλ. Εκθέσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια, δίνουν το στίγμα του προγράμματος, που πυρήνας του είναι η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να  εκφραστεί με τη φωνή του.

Μια τέτοια προφεστιβαλική εκδήλωση , ενδεικτική της ποιότητας του Φεστιβάλ, είναι η έκθεση όπου θα παρουσιαστούν σπάνια προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, παρτιτούρες και γράμματα της Μαρίας Κάλλας, που αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα από όλο τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ θα αποτελεί τόπο συνάντησης και αλληλεπίδρασης των πολιτισμών της δύσης και της ανατολής. Το εκπαιδευτικό μέρος θα είναι εξίσου ισχυρό με master classes και σεμινάρια πάνω στην τεχνική και στην έκφραση του λυρικού τραγουδιού και τη βιωματική τραγουδιστική τέχνη της παράδοσης. Οι συναυλίες φωνητικής μουσικής από όλο το φάσμα της τέχνης θα φέρουν στη Ρόδο Έλληνες αλλά και πολλούς ξένους  κορυφαίους καλλιτέχνες διεθνώς, τόσο από τον κόσμο της κλασσικής μουσικής όσο και της παράδοσης.

https://www.facebook.com/cantofestival.art/

 

image_print