Από την ακριτική Σύμη, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, έστειλε τις ευχές του για τη νέα σχολική χρονιά που σήμερα ξεκίνησε, σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Νοτίου Αιγαίου και παράλληλα ανακοίνωσε τη συνέχιση, με αυξημένους πόρους κατά 50%,  του προγράμματος χρηματοδότησης της συντήρησης των σχολικών μονάδων, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2016. 

Στο μήνυμά του προς τους μαθητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους γονείς, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε τα εξής:

«Στην ακριτική Σύμη, σήμερα, υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά. Μια νέα αφετηρία, γεμάτη όνειρα και προσδοκίες, στην συναρπαστική περιπέτεια της κατάκτησης της γνώσης.

Χρέος δικό σας, να μην εγκαταλείψετε τα όνειρά σας. Να τα υπερασπιστείτε και παλέψετε γι αυτά, γιατί μόνο τα δικά σας όνειρα μπορούν πραγματικά ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Χρέος δικό μας, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα σας βοηθήσουν  να πετύχετε το στόχο σας. Σας το οφείλουμε. Οφείλουμε να γίνουμε ο αέρας που  χρειάζεστε στα φτερά σας, για να πετάξετε ψηλά.

Να έχετε μία καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον που μόνο τα δικά σας όνειρα μπορούν να οικοδομήσουν».

Ο Περιφερειάρχης , δεδομένου ότι το ζήτημα της σχολικής στέγης βρέθηκε από το ξεκίνημα της θητείας της, σε πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της περιφερειακής αρχής,  αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της συντήρησης των σχολικών μονάδων, που ξεκίνησε πιλοτικά το 2016 και ανακοίνωσε τη συνέχισή του με πόρους αυξημένους κατά 50%. Σημειωτέον, ότι το πρόγραμμα ανανεώνεται κάθε χρόνο με επιπλέον κονδύλια που διεκδικεί η Περιφέρεια.

Με στόχο την βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες παράγεται το εκπαιδευτικό έργο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ,  από εθνικούς πόρους,  επιπλέον των πόρων του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2014 – 2020», αποκλειστικά για έργα συντήρησης και επισκευής σχολικών κτιρίων στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Τονίζεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διεκδίκησε και πήρε χρηματοδότηση για έργα συντήρησης σχολικών μονάδων, παρά το γεγονός ότι η επισκευή και η συντήρηση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, αλλά αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το πρόγραμμα είναι πιλοτικό. 

Η πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής, να διεκδικήσει  και να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για τη σχολική στέγη,   παρέχει μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων και την βελτίωση των συνθηκών παρεχόμενης εκπαίδευσης για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. 

 

image_print