Αποτελούν ορόσημο πολιτισμού αμοραλισμού και πολιτικής καπηλείας, για τον θεσμό του α΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και των θεσμικών του οργάνων, οι δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Φώτη Χατζηδιάκου στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη.

Δηλώσεις που βρίθουν ανακριβειών,  ξεχειλίζουν από μικρότητα και μικροψυχία, παραποιούν την αλήθεια και καταστρατηγούν κάθε έννοια δεοντολογίας, την οποία υποτίθεται ότι  ο Δήμαρχος Ρόδου υπερασπίζεται και ζητά την τήρησή της από τους άλλους.

Είναι φανερή η αγωνία που τον διακατέχει μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, όπως και η ανάγκη του να «πουλήσει» προεκλογικά τα έργα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Περιφερειακή Αρχή, ουδόλως ενδιαφέρονται για τα προσωπικά άγχη και τις αγωνίες του Δημάρχου της Ρόδου και ούτε πρόκειται να επιτρέψουν την καταπάτηση των ρητών και αυστηρών κανόνων δεοντολογίας που διέπουν την υλοποίηση των έργων μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επειδή η αλήθεια δεν βολεύει την προεκλογική σπέκουλα του Δημάρχου της Ρόδου και όλων των υπολοίπων που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εκφράζει.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν, για άλλη μια φορά και  προς πάσα κατεύθυνση:

Η δημοσιοποίηση δια Δελτίων Τύπου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κάθε πράξης που αφορά στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (προσκλήσεις, εγκρίσεις, εντάξεις κλπ) είναι επιβεβλημένη βάσει των κανόνων δημοσιότητας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά συνέπεια, η έκδοση Δελτίων Τύπου για τα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι υποχρεωτική εκ των κανόνων αυτών και δεν  έρχεται να καλύψει καμία υπαρξιακή ανάγκη της περιφερειακής αρχής και προσωπικά του Περιφερειάρχη ως επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης. Προφανώς, ο Δήμαρχος Ρόδου κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, όσον αφορά στην χρησιμότητα και τη σκοπιμότητα των Δελτίων Τύπου που ο ίδιος σωρηδόν εκδίδει.

Όπως ακριβώς είναι επιβεβλημένη η δημοσιοποίηση των πράξεων που αφορούν στα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα έργα, άλλο τόσο επιβεβλημένη από τους κανόνες δημοσιότητας των προγραμμάτων αυτών, είναι και η ρητή αναφορά από τους φορείς υλοποίησης, της πηγής χρηματοδότησης, προκειμένου η κοινή γνώμη να έχει ξεκάθαρη και σαφή άποψη για την συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην εκτέλεση έργων στη χώρα.  Για την τήρηση των υποχρεώσεων αυτών, ελέγχονται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, όσο και ο Περιφερειάρχης, ως επικεφαλής αυτής. Η υποχρέωση αυτή, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «οικειοποίηση» έργων, παρά μόνο στο μυαλό του Δημάρχου Ρόδου, όπου και εδώ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, αφού οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιτρέπουν ασάφειες και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο προεκλογικής εκμετάλλευσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Όσον αφορά στη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τους Δήμους, τους οποίους ο Δήμαρχος Ρόδου ισχυρίζεται ότι εκφράζει, με τον ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ, συνιστούν ύβρη  απέναντι στην αλήθεια.

Καλώ τον πρόεδρο της ΠΕΔ να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα των έργων που εκτελούνται σε όλους τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όχι μόνο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος, αλλά και μέσω ιδίων πόρων και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Καλώ τον πρόεδρο της ΠΕΔ να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα των προγραμματικών και διαβαθμιδικών συμβάσεων που έχει συνάψει η Περιφέρεια με τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, υποστηρίζοντας όχι μόνο οικονομικά αλλά και τεχνικά και μελετητικά και διοικητικά την εκτέλεση έργων των Δήμων, όταν και όπου εκείνοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Καλώ τον πρόεδρο της ΠΕΔ να κατονομάσει και να απαριθμίσει πόσα από τα έργα που χρηματοδοτεί και εκτελεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους Δήμους, είναι έργα που δεν εμπίπτουν στη δική της αρμοδιότητα, αλλά έρχεται να συνδράμει τους Δήμους που αδυνατούν είτε να τα χρηματοδοτήσουν είτε να τα εκτελέσουν.

Καλώ τον πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ρόδου να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των έργων  του Δήμου Ρόδου – του μεγαλύτερου Δήμου του Νοτίου Αιγαίου, με τις ογκώδεις Τεχνικές Υπηρεσίες   – που η Περιφέρεια  χρηματοδοτεί και εκτελεί, καθώς και τη λίστα των έργων για τα οποία η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει πόρους, αναμένοντας από τον Δήμο Ρόδου την ολοκλήρωση των μελετών για να προχωρήσουν.

Κι αν ο πρόεδρος της ΠΕΔ αποφύγει να το κάνει, διότι έτσι θα καταρρεύσουν οι παντελώς ανυπόστατοι – αλλά βολικοί για τον ίδιο – ισχυρισμοί περί μη συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους, περί «καπελώματος» των Δήμων, περί οικειοποίησης των έργων  και άλλα  παρόμοια, τότε θα δώσει η Περιφερειακή Αρχή στη δημοσιότητα όλα τα παραπάνω.

Όσον αφορά στη μόνιμη επωδό περί των χρημάτων που άφησαν επί ημερών τους στα ταμεία της Περιφέρειας, ο ίδιος και ο πολιτικός του προϊστάμενος, μπορεί να τους δίνει διέξοδο όταν προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν μια ρητορική αντιπολιτευτική ενάντια στη σημερινή περιφερειακή αρχή, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις πληγές που κληροδότησαν στον τόπο οι λειτουργούντες επί σειρά δεκαετιών «ισόβιοι» και «κληρονομικώ δικαιώματι» άρχοντές του, και που σήμερα επιδιδόμαστε σε τιτάνιο αγώνα δρόμου για να τις κλείσουμε.

Για να αντιληφθεί έτσι και ο τελευταίος κάτοικος των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ποιος τελικά είναι εκείνος που διαστρεβλώνει την αλήθεια, συκοφαντεί την Περιφέρεια, αγνοεί κανόνες  και διαδικασίες, καταστρατηγεί τη δεοντολογία και επικαλείται εντελώς προσχηματικά τη συνεργασία, την οποία επιμελώς φροντίζει, με κάθε ευκαιρία να δυναμιτίζει, στο βωμό της προεκλογικής σπέκουλας και της προσωπικής πολιτικής του ανασφάλειας.

Επιπλέον, καλώ τον Πρόεδρο της ΠΕΔ να δηλώσει αν  οι ισχυρισμοί του έχουν την νομιμοποίηση του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί και  εξ ονόματος του οποίου ομιλεί. Να δηλώσει πότε συγκάλεσε το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί και αν ελήφθη απόφαση που να απηχεί τα όσα υποστηρίζει σε βάρος της Περιφέρειας. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι ένας κοινός πολιτικός συκοφάντης που καπηλεύεται τη θεσμική του θέση.

Λυπάμαι, τέλος, που σε μια τόσο κρίσιμη για τον τόπο περίοδο, με κρίσιμα εθνικά διακυβεύματα, και μάλιστα παραμονές της εθνικής επετείου, ο Δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ επιλέγει τον διχαστικό λόγο, για να διαμορφώσει και να υπερασπιστεί την εικόνα ενός ανύπαρκτου διχασμού, που σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί και δεν εξυπηρετεί τα νησιά μας και τους κατοίκους τους, παρά μόνο τα δικά του πολιτικά αδιέξοδα.

image_print