Την δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα μεταφέρει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο την πρόταση να συμπεριληφθούν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, απέσπασαν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των φορέων του Αιγαίου, που συμμετείχαν στην σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, το βράδυ της Πέμπτης, με θέμα την διατήρηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος του Αιγαίου.
 
Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους, ζητώντας να αποτραπεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που εφόσον συμβεί, θα οδηγήσει σε μαρασμό ολόκληρη την νησιωτική Ελλάδα με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
 
 
Η συζήτηση ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα, λόγω της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που από την αρχή έκανε σαφές στους εκπροσώπους του Αιγαίου ότι,  εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές,  η απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
 
Η δήλωση  του κ. Βαρουφάκη ότι το ζήτημα, από το οποίο εξαρτάται η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των νησιών του Αιγαίου, θεωρείται λήξαν για την κυβέρνηση,  προκάλεσε την έντονη  αντίδραση του συνόλου των εκπροσώπων των φορέων, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου να απαντά στον Υπουργό Οικονομικών πως το γεγονός ότι η νησιωτικότητα δεν αποτελεί “κόκκινη γραμμή” στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αποδεικνύει ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν την υπερασπίστηκε ως όφειλε, αφού δεν πιστεύει σε αυτή. Αντιθέτως έδειξε να υιοθετεί τα  επιχειρήματα όσων συστηματικά λοιδορούν και κατασυκοφαντούν τα νησιά και τους κατοίκους τους, επικαλούμενοι μεμονωμένα και ακραία παραδείγματα. 
 
 
Στο επιχείρημα του Υπουργού Οικονομικών ότι οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, προσδοκώντας έσοδα στα ταμεία του κράτους, οι εκπρόσωποι του Αιγαίου απάντησαν με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα νησιά και την οικονομία της χώρας γενικότερα, αφού το πλήγμα που θα δεχτεί η ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής Ελλάδας  θα επιφέρει ανυπολόγιστη ζημία, η οποία  δεν μπορεί να αποτιμηθεί με βάση την επιβάρυνση και  μόνο από την αύξηση των φορολογικών  συντελεστών.
 
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος αφού κατέστησε σαφές στον κ. Βαρουφάκη ότι οι εκπρόσωποι των νησιών στέκονται με μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στη μάχη που δίνει η χώρα για να επιστρέψει στην ομαλότητα,  πρότεινε στον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσουν οι φορείς του Αιγαίου συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις ισοδύναμων μέτρων, τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να μην υποστούν τα νησιά την απώλεια ενός μέτρου που για καταστατικούς λόγους της ΕΕ, εάν καταργηθεί,  δεν μπορεί να επανέλθει.
 
Ο κ. Χατζημάρκος ευχήθηκε η κυβέρνηση να επιδείξει, έστω και την τελευταία στιγμή, την ίδια υπεύθυνη στάση και να υπερασπιστεί το Αιγαίο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, για να μην μπει ταφόπλακα στην νησιωτική Ελλάδα.
 
Ο κ. Βαρουφάκης έκανε δεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη, μέχρι την Δευτέρα σύσσωμοι οι φορείς του Αιγαίου να ετοιμάσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ  και δεσμεύτηκε  ότι θα μεταφέρει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο την πρόταση να συμπεριληφθούν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την εναλλακτική οικονομική πρόταση προς τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τους φορείς του Αιγαίου να ενισχύσουν και πολιτικά τον αντίλογο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη απόφαση να διενεργηθεί δημοψήφισμα σε όλο το Αιγαίο, ώστε η συμβολή και των νησιωτών στον αγώνα για την διατήρηση της νησιωτικότητας να λάβει τον κοινά συμφωνημένο, απαραίτητο, κινηματικό χαρακτήρα. 
 
 
 
Στη συνάντηση μέρος  οι: 
 
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου  
Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) και Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος
Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Αντώνης Καμπουράκης
Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Μιχαήλ Μιχαήλ
Αντιπρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Στρατής Τζιμής
Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτης Μπαρούτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς
Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), Θρασύβουλος Καλογρίδης
Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Νίκος Μανιός, Αγλαΐα Κυρίτση, Νεκτάριος Σαντορινιός, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος.