Τίτλος Έργου:

ALTER ECO -Alternative tourist strategies to enhance the local sustainable development of tourism by promoting Mediterranean Identity

ALTER ECO -Εναλλακτικές τουριστικές στρατηγικές για την ενίσχυση της τοπικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσω της προώθησης της μεσογειακής ταυτότητας

 

Εταιρικό σχήμα:

Συντονιστής Εταίρος:

  • Ινστιτούτο Πολεοδομίας της Βαλένθια (Ισπανία)

Εταίροι Έργου:

  • Δήμος Μάλαγας (Ισπανία)
  • Δήμος Γένοβας (Ιταλία)
  • Πανεπιστήμιο Βενετίας Ca’ Foscari (Ιταλία)
  • Δήμος Dubrovnik (Κροατία)
  • Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου (Κύπρος)
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Ευρωπαϊκή Πόλη Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης (Γαλλία)
  • Παρατηρητήριο Τουρισμού στα Ευρωπαϊκά Νησιά (Ιταλία)

 

Σύντομη περιγραφή:

Η Μεσόγειος τελεί υπό απειλή λόγω των ακατάλληλων πρακτικών και της ανάπτυξη που συνδέεται με τον μαζικό τουρισμό. Κατά συνέπεια, περιοχές υψηλής τουριστικής έλξης σε παράκτιες πόλεις φθάνουν στα όριά τους όσον αφορά στην φέρουσα ικανότητα, με άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στο αστικό περιβάλλον αλλά και στα βασικά στοιχεία που καθορίζουν τον Μεσογειακό πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο ALTER ECO ενισχύει την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού με την προώθηση της μεσογειακής ταυτότητας μέσα από την εφαρμογή εναλλακτικών τουριστικών στρατηγικών σε 6 πιλοτικές εφαρμογές που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από κοινού από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Το έργο παρέχει τη δυνατότητα σε αντιπροσωπευτικές Μεσογειακές πόλεις που θα χρησιμοποιηθούν ως Ζωντανά Εργαστήρια, να δοκιμάσουν είτε υπάρχουσες μεθοδολογίες και εργαλεία που προέκυψαν από προηγούμενα έργα με σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού είτε άλλες προτεινόμενες από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη ολιστικών και ρεαλιστικών τουριστικών στρατηγικών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μεταβιβάσιμων στην περιοχή της Μεσογείου.

Τα αποτελέσματα του έργου θα στηρίξουν τους φορείς χάραξης πολιτικής έτσι ώστε να λαμβάνουν πιο σωστές και ολοκληρωμένες αποφάσεις για τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση του τουρισμού στη Μεσόγειο και, ταυτόχρονα, θα ενισχύσουν τον συντονισμό των ενεργειών μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την υλοποίηση των αντληθέντων στρατηγικών, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Το έργο ALTER ECO θα συμβάλει στη βελτίωση των ικανοτήτων της γνώσης και της λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης χρήσης της παρατήρησης, του ελέγχου και του σχεδιασμού στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού.

Στόχος του έργου:

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να ενισχύσει μια ισορροπία μεταξύ των τουριστικών αξιοθέατων ως οικονομικής πηγής ανάπτυξης και της διατήρησης της κλασικής μεσογειακής πόλης μοντέλου ως παράδειγμα βιωσιμότητας, μέσω της εφαρμογής των εναλλακτικών τουριστικών στρατηγικών σε 6 πιλοτικές εφαρμογές συν-σχεδιασμένες και υλοποιήσιμες από τους ενδιαφερόμενους φορείς με την υποστήριξη υφιστάμενων ΤΠΕ.

Οι εναλλακτικές τουριστικές στρατηγικές που θα προκύψουν κατά την πιλοτική εφαρμογή θα στοχεύουν στη βελτίωση της συνεργασίας και του κοινού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ενίσχυση της τοπικής βιώσιμης και υπεύθυνης ανάπτυξης του παράκτιου τουρισμού για την καλύτερη διαχείριση αντικρουόμενων συμφερόντων, επιτρέποντας τον σχεδιασμό κοινών προσεγγίσεων σε διακρατικό επίπεδο.

Οι εναλλακτικές τουριστικές στρατηγικές θα ανταποκρίνονται σε διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα με τα προβλήματα που εντοπίστηκαν: σχεδιασμός χρήσης γης (χτισμένος χώρος, μέθοδοι σχεδιασμού), κινητικότητα και μεταφορές, οικολογική βιωσιμότητα (φυσικό περιβάλλον και τοπίο, ενέργεια και διαχείριση αποβλήτων), οικονομική βιωσιμότητα (λειτουργικό περιβάλλον και δομή υπηρεσιών, ανάπτυξη και μέτρα) και κοινωνική βιωσιμότητα (στέγαση, ευεξία, τοπικός πολιτισμός). Έτσι, το ALTER ECO θα συγκεντρώσει όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας του τουρισμού (περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική) στα κύρια αποτελέσματα του.

 

Ειδικοί Στόχοι του έργου:

  1. Η μείωση της συγκέντρωσης ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε σημεία όπου υπερβαίνεται η χωρητικότητα, μέσω της διαφοροποίησης της προσφοράς και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και οικονομικές επιπτώσεις.
  2. Η επισήμανση της αξίας των Μεσογειακών τουριστικών προορισμών μέσω της ενίσχυσης της Μεσογειακής ταυτότητας και προβολής της και μέσω της προώθησης της τοπικής παράδοσης και της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.
  3. Η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

 

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους και υλοποιείται στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος INTERREG MED.

 

Περισσότερες πληροφορίες και στον σύνδεσμο: https://alter-eco.interreg-med.eu/