Τη διαβεβαίωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, του προέδρου του Συνασπισμού και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, όπως και της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη, ότι υποστηρίζουν το αίτημα των Αιγαιοπελαγιτών για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ απέσπασε η αντιπροσωπεία των φορέων του Αιγαίου, στο πλαίσιο των συναντήσεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα (12/3) με τα πολιτικά κόμματα.

Και από τους τρεις ζητήθηκε να πιέσουν και να είναι συμπαραστάτες στον αγώνα που δίνουν  οι βουλευτές, η Αυτοδιοίκηση και οι φορείς του Αιγαίου, ώστε να μην τεθεί, ούτε προς συζήτηση, το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών.

 Κατά τη διάρκεια πάντως των μακρών συζητήσεων εκφράστηκε η έντονη ανησυχία και των τριών κομμάτων ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «όλα μπορεί να μπουν στο τραπέζι», άρα απαιτείται ετοιμότητα και συνεχής προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις της Δευτέρας δεν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του βορείου Αιγαίου λόγω των καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων στις συγκοινωνίες.

Αλληλέγγυοι στον αγώνα για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ τάχθηκαν επίσης οι πρόεδροι του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κύριοι Γιώργος Καρατζαφέρης και Φώτης Κουβέλης, κατά τις συναντήσεις που είχαν την Τρίτη (13/3) μαζί τους αντιπροσωπεία φορέων του Αιγαίου, οι οποίοι ανέλυσαν το ιστορικό της θέσπισης του ειδικού καθεστώτος στα νησιά και πώς αυτό συνιστά ένα μίνιμουμ αντιστάθμισμα στα μειονεκτήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη φύση του ο νησιωτικός χώρος.

Σκεπτικό που προσυπέγραψαν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι συμπαραστάτες στην προσπάθεια των Αιγαιοπελαγιτών και θα αγωνιστούν στη Βουλή, αν και όποτε χρειαστεί, ώστε να μην τεθεί θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών.

Μάλιστα, έκριναν σκόπιμο το όλο θέμα να τεθεί επιτακτικά στα Ευρωπαϊκά όργανα και στην ”Ομάδα Δράσης” της Κομισιόν.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, αμέσως μετά και τις σημερινές συναντήσεις, τόνισε πως «έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία το γεγονός ότι εκφράστηκε η κατανόηση και η κατηγορηματική δέσμευση να υποστηριχθεί το δίκαιο αίτημα των φορέων του Αιγαίου για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις μας».

Σύμφωνα με τον κ. Μαχαιρίδη, η στάση της ηγεσίας των πέντε κομμάτων «ενισχύει τη φωνή μας και το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουμε θέσει και στο οποίο μένουμε προσηλωμένοι».

«Θέλω να πιστεύω, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση και από τα δύο μεγάλα κόμματα», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

 

 

image_print