Αίτημα του Περιφερειάρχη προς τα αρμόδια υπουργεία για την σύσταση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών στην Σύρο

 

Επιστολή του Γιώργου Χατζημάρκου προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Δικαιοσύνης

 

Την σύσταση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών και στην Σύρο, κατά τα πρότυπα της Ρόδου, με χωρική αρμοδιότητα στις Κυκλάδες, ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος από τα συναρμόδια υπουργεία, με γνώμονα την αμεσότερη απόδοση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και στους κατοίκους των Κυκλάδων.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη έχει αποδέκτες τον  Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος  & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον   Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γεώργιο Αμυρά.

Ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνει κατ’ αρχήν την ανταπόκριση που επέδειξε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, καθώς και το γραφείο Πρωθυπουργού, όσον αφορά την  αναγνώριση του τεκμηρίου κυριότητας των ιδιωτικών περιουσιών, καθώς και την  θεραπεία αδικιών που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η οποία αποτελεί δικαίωση στον αγώνα που πρώτη ξεκίνησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ακόμη μια σημαντική εξέλιξη στο θέμα των δασικών χαρτών, αποτελεί και η υπ’ αρ. 25471/1451 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ/Β/28.03.2022) των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία συστήνεται Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων (ΣΙΔΒΧΕ), με έδρα την Ρόδο και χωρική αρμοδιότητα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Δυστυχώς, όμως, η παραπάνω ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε και για τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία θα υπάγονται στο ΣΙΔΒΧΕ, με έδρα τον Πειραιά.

Ως εκ τούτου, επισημαίνει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης, οι υποθέσεις που αφορούν την χωρική ενότητα των Κυκλάδων θα κρίνονται από ένα Συμβούλιο που δεν γνωρίζει τις τοπικές ιδιαιτερότητες των νησιών μας, οδηγώντας σε δυσμενέστερες και πιο χρονοβόρες διαδικασίες, ενέχοντας τον κίνδυνο μη αναγνώρισης των πραγματικών υφιστάμενων ιδιωτικών δικαιωμάτων. 

Για τον λόγο αυτό και με στόχο την αμεσότερη απόδοση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και στους κατοίκους των Κυκλάδων, ζητά την σύσταση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών και στην Σύρο, κατά τα πρότυπα της Ρόδου, με χωρική αρμοδιότητα στις Κυκλάδες, με την βεβαιότητα ότι, για την ισότιμη αντιμετώπιση των νησιών, τα συναρμόδια υπουργεία θα ανταποκριθούν για μια ακόμη φορά θετικά και θα θέσουν άμεσα σε προτεραιότητα το σχετικό αίτημα.

 

Διαβάστε εδώ την επιστολή

 

image_print