Το σύνολο των θεμάτων που αντιμετωπίζει η Λέρος, με έμφαση στον τομέα της υγείας και στα έργα υποδομής, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξέτασε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και οι συνεργάτες του, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες λύσεις, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του χθες, Τρίτη, στο νησί και σε συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Λέρου Μιχάλη Κόλια.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου ήταν ο πρώτος σταθμός του Περιφερειάρχη, τον οποίον συνόδευε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Θεμέλαρος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Παπασταματίου και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΝΑΙ, Νίκος Λυμπερόπουλος.

Στο πλαίσιο της δέσμης των πρωτοβουλιών της Περιφερειακής Αρχής, για να στηρίξει τις δομές του εθνικού συστήματος υγεία στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με την διάθεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς και ίδιους πόρους, το Νοσοκομείο της Λέρου έχει  σήμερα 34 γιατρούς και νοσηλευτές, η μισθοδοσία των οποίων χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, καθώς επίσης και η προμήθεια κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπως ενός νέου, υπερσύγχρονου Αξονικού Τομογράφου, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους νησιώτες της Λέρου και των γειτονικών νησιών που επίσης εξυπηρετεί.

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια δημοπρατεί άμεσα για λογαριασμό του Γενικού Νοσοκομείου Λέρου ένα έργο κτιριακών παρεμβάσεων ύψους 4,0 εκ. ευρώ και εξασφάλισε ήδη την χρηματοδότηση για τις μελέτες ενός επιπλέον έργου κτιριακών παρεμβάσεων ύψους 5,0 εκ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της διοίκησης και του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου, να ακούσει τις ενδιαφέρουσες ιδέες τους και για τη συνέχεια, ενώ ξεναγήθηκε και στους χώρους του Νοσοκομείου, όπου λειτουργούν τα νέα μηχανήματα.

«Σήμερα βρεθήκαμε στην Λέρο και ξεκινήσαμε τις επαφές μας από το Γενικό Νοσοκομείο Λέρου. Κρίσιμος εξοπλισμός και γιατροί και νοσηλευτές, μέσα από τους Ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας μας, έχουν ήδη εξασφαλισθεί και λειτουργούν και υπηρετούν, αντίστοιχα. Με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο μας Γιάννη Θεμέλαρο, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους της διοίκησης και του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου και να ακούσουμε τις πραγματικά ενδιαφέρουσες ιδέες τους και για τη συνέχεια.  Συνεργασίες μεταξύ 2ης ΥΠΕ, Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, Διοίκησης Νοσοκομείου και Περιφέρειας, όταν και όπου υπάρχει έδαφος και διάθεση, είναι δημιουργική διέξοδος σε πολλά ζητήματα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Λέρου, με τον Δήμαρχο Μιχάλη Κόλια και τους συνεργάτες του, όπου τέθηκαν όλα τα θέματα, αρμοδιότητας και μη της Περιφέρειας, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν σχετικά με την πορεία των έργων:

·      Το Οδικό δίκτυο ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

·      Ο ΧΥΤΥ και η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) δημοπρατούνται άμεσα μόλις δοθεί στην Περιφέρεια η έγκριση στα τεύχη δημοπράτησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

·      Το Αγκυροβόλιο στα Άλιντα επίσης δημοπρατείται τέλη Σεπτεμβρίου μετά τις αναγκαίες διορθώσεις στην μελέτη και την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του έργου με πόρους της Περιφέρειας

·      Ο Οδοφωτισμός δημοπρατείται εντός των προσεχών 15 ημερών

·      Η  αναγκαία παρέμβαση στο λιμάνι του νησιού θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.

·      Το Φράγμα θα εξετασθεί εξ αρχής για να μπορέσει να λειτουργήσει υποστηρικτικά και στην ύδρευση.

·      Ο φωτισμός του γηπέδου θα γίνει από πόρους της Περιφέρειας

·      Η  παρέμβαση στο Λακκί στο “Λέρος” θα τρέξει από το Υπουργείο Πολιτισμού ευθύς μόλις διευθετηθεί διοικητικά από πλευράς Δήμου, που ήδη το δρομολόγησε, η διοικητική απεμπλοκή του έργου.

·      Η Ανακύκλωση έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

·      Η δράση των Βιοαπόβλητων αναμένεται να εγκριθεί, επίσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εντός του Ιουλίου.

·      Το νέο Νηπιαγωγείο στο Λακκί θα εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το νέο σύγχρονο Νηπιαγωγείο, λίγους μήνες πριν από τα εγκαίνιά του.

Το Νηπιαγωγείο μελετήθηκε από τον Δήμο Λέρου και βρήκε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, με την ένταξή του, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με συνολικό προϋπολογισμό  662.840,64 ευρώ.

Κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης και ψύξης. Είναι δυναμικότητας 25 νηπίων, και θα καλύψει τις ανάγκες του 2ου Νηπιαγωγείου που σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.