Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΚΑΣΟΣ

Ο Εμπορειός, είναι το παλιό εμπορικό λιμάνι του νησιού, από τους αρχαίους χρόνους ακόμη όπως μαρτυρεί το όνομά του, λιγότερο από 1 χλμ. ανατολικά από την πρωτεύουσα Φρυ. Η εκκλησία της Παναγίας του Εμπορειού είναι η μεγαλύτερη στο νησί, καμαρόσκεπη χωρίς τρούλο. Είναι χτισμένη στη θέση τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, με βαπτιστήριο και παλιές μαρμάρινες στήλες που σώζονται στον περιβάλλοντα χώρο του σημερινού ναού. Πιθανότατα και η παλαιοχριστιανική βασιλική να χτίστηκε στη θέση παλιού ελληνικού ιερού. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και οι ωραίες εικόνες με τα ζωηρά χρώματα είναι οι περισσότερες αναγεννησιακού τύπου.

Στον οικισμό Παναγία, σε μικρή απόσταση από το Γρυ, υπάρχει σύμπλεγμα έξι εκκλησιών (Άγιος Χαράλαμπος, Άγ. Αντώνιος, Αγία Κάρα, Αγία Βαρβάρα, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Νικόλαος) στο υψηλότερο σημείο του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί κατοικούσαν έξι νεράιδες που εξαφανίστηκαν, όταν χτίστηκαν οι έξι ναοί και απαλλάχτηκε η περιοχή από κακά πνεύματα. Πιθανόν να υπήρχε στην ίδια θέση Νυμφαίο, αρχαίο ιερό όπου λατρεύονταν ο Νύμφες. Στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και ενσωματωμένα στις εκκλησιές βρίσκονται αρχιτεκτονικά μέλη από παλιότερα οικοδομήματα, κυρίως παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Εσωτερικά διακοσμούνται με ξύλινα τέμπλα και φορητές εικόνες, ορισμένες του 18ου αιώνα.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται η λεγόμενη «Παναγία του Γιώργη» (Εισόδια της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου). Είναι χτισμένη σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και χτίσθηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1770. Φέρει δείγματα από αρχαιότερα οικοδομήματα.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2019. 15/12/2019 3:08 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.