Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Αρχαία Βρυκούς - Όλυμπος

Η Βρυκούς, μια από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού, βρισκόταν στη θέση της σημερινής Βρουκούντας, στην περιοχή της Ολύμπου και βόρεια από τον αγροτικό οικισμό της Αυλώνας.

Ένας κατακόρυφος βράχος, το Πυργάλλι, που δεσπόζει στην αρχή του μικρού βραχώδους ακρωτηρίου που υπάρχει στη δυτική πλευρά της Βρουκούντας, μαρτυρεί τη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Εκτός από τους τάφους υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος ερειπίων τοίχων, οχυρώσεων, τάφων, αρχιτεκτονικών μελών, επιγραφών.

Το σπουδαιότερο αρχαιολογικό μνημείο από την αρχαία Βρυκούντα είναι οι λαξευμένοι στο βράχο και αριθμούμενοι σε δεκάδες υπόσκαφοι τάφοι από τους οποίους είναι κατατρυπημένη η ανατολική βραχοπλαγιά της ακρόπολης. Άλλοι απ’ αυτούς αποτελούνται από ένα θάλαμο γύρω από τον οποίο βρίσκονται οι θήκες οι προορισμένες να δεχθούν τους νεκρούς, κι άλλοι από δύο ή και τρεις κατά διαδοχική σειρά. Πολλοί από τους τάφους ανοίγονται στη σειρά κατά συστάδες, άλλοι ανοίγονται σε ψηλότερα σημεία. Όλοι βλέπουν προς τη θάλασσα κι είναι τόσο πυκνοί που δίνουν την εντύπωση μιας πολιτείας νεκρών.

Βρέθηκαν επίσης επιτύμβιες επιγραφές, ψηφίσματα, αναθηματικές στήλες κλπ. που χρονολογούνται από τον 3ο αι. π.Χ. μέχρι την όψιμη ρωμαϊκή εποχή.

Στον ίδιο χώρο υπάρχουν και παλαιοχριστιανικές βασιλικές.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2020. 6/7/2020 11:09 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.