Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΤΗΛΟΣ

Βυζαντινές και αναγεννησιακές εκκλησίες

Σε 220 αριθμούνται οι εκκλησιές και τα ξωκλήσια της Τήλου. Απ’ αυτές οι 100 είναι βυζαντινοί και διαθέτουν τοιχογραφίες.

Οι εκκλησίες της Τήλου, είτε οι μεσαιωνικές είτε αυτές των χρόνων της Τουρκοκρατίας, είναι κυρίως μονόχωρες, φτιαγμένες από τοπική πέτρα με μεγάλη πεταλόσχημη αψίδα και ημικυλινδρική στέγη. Χαρακτηριστικό των παλαιότερων εκκλησιών είναι τα φυτευτά κολωνάκια και η στενή και χαμηλή πόρτα που υποχρεώνει τον επισκέπτη να γονατίσει για να μπει στο ναό. Οι τοιχογραφίες έχουν κατά κύριο λόγο μοναστικό χαρακτήρα και πρέπει να φτιάχτηκαν από λαϊκούς τεχνίτες, αν εξαιρέσει κανείς εκείνες της Μονής του Αγ. Παντελεήμονα. Τα τέμπλα μεγάλων εκκλησιών χρονολογούνται στον 19ο αιώνα.

Εκτός από τον άγιο Παντελεήμονα και το ναό του Ταξιάρχη στο Μεγάλο Χωριό ενδιαφέρουσες εκκλησίες είναι η Παναγιά η Πολίτισσα στα Λιβάδια, η Παναγιά Καμαριανή στην Πλάκα, ο άγιος Νικόλαος στην Πλάκα, ο άγιος Γεώργιος και η Αγία Τριάδα στον Κάμπο του Μεγάλου Χωριού, ο άγιος Βασίλειος στο βουνό Πρίνοι, η αγία Σοφία κ.ά.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2019. 15/12/2019 3:08 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.