Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΣΥΜΗ

Παραδοσιακός οικισμός

Η Σύμη είναι μια νησιώτικη πολιτεία με ιδιαίτερη ομορφιά. Τα σπίτια δίπατα με κεραμίδια, θολωτά κατώγια, λιακωτά, εξώστες, τζάκια στις αυλές (υπαίθριες κουζίνες) και νεοκλασικά μπαλκόνια, αρχίζουν από την προκυμαία και φτάνουν ψηλά, μέχρι το παλιό Κάστρο των Ιπποτών. Είναι βαμμένα με δυνατά ζεστά χρώματα και λαμπερές ώχρες. Το λιμάνι, ο Γιαλός, όπως το λένε οι ντόπιοι, είναι αρκετά μεγάλο, απάνεμο και ασφαλές. Πίσω από το μόλο είναι το «χαράνι», ο ταρσανάς, όπου φτιάχνονται τα καΐκια. Τόσο ο Γιαλός και η Άνω Σύμη (το Χωριό) έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι παραδοσιακοί οικισμοί.

Οι δυο πλευρές του λιμανιού ενώνονται με πέτρινο γεφύρι, το καλντιρίμι, ενώ δίπλα βρίσκονται το Τελωνείο και η Ψαραγορά. Από τη γέφυρα προς τα μέσα απλώνεται η πλατεία του Κάμπου, στην οποία βλέπει το Δημαρχείο και το Ναυτικό Μουσείο. Κοντά στην πλατεία βρίσκεται ο ναός του Τιμίου Προδρόμου (1838).

Στο Χωριό μας οδηγεί η Καλή Στράτα, που αποτελείται από 500 σκαλοπάτια, χτισμένα με πέτρα και ανάμεσα τους κάθε τόσο ένα πλατύσκαλο. Στο Χωριό παρουσιάζουν οι μεγάλες και ωραίες εκκλησίες η Μεγάλη Παναγιά του Κάστρου, η Παναγιά η Χαριτωμένη, η Αγία Τριάδα, η Πειραιώτισσα, ο Αι-Θανάσης, ο Αι-Λευτέρης, ο Σταυρός, ο Αι-Δημήτρης, ο Αι-Νικόλας, ο Αι-Παντελεήμονας κι ο Αι-Γιώργης.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2020. 5/4/2020 3:42 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.