Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Οικότοποι Καλύμνου – Νησίδες

Γύρω από την Κάλυμνο σχηματίζεται ένα εντυπωσιακό πολύνησο με νησίδες, βραχονησίδες και βράχους.

Ξεκινώντας από τα βόρεια σFυναντάμε τα Γλαρονήσια, βόρεια από το ακρωτήριο Διαπόρι, καθώς και τη νησίδα Βελόνα, που αποτελούν τη φυσική συνέχεια της Καλύμνου προς τη Λέρο. Η νησίδα Νερά βρίσκεται περί τα 1100 μ. Νότια από το ακρωτήριο Τόλμη, με μέγιστο υψόμετρο 180 μ. Και το εκκλησάκι του Σταυρού. 1,5 μίλι ΝΔ της νησίδας Νερά υπάρχει η βραχονησίδα Άγιος Νικόλαος όπου λειτουργεί φάρος με λευκό φως. Στη δυτική ακτή της Καλύμνου βρίσκονται οι βραχονησίδες Άγιος Ανδρέας, Αγία Κυριακή όπου και ο ομώνυμος ναός, και η νησίδα Τέλενδος με μήκος ακτής 12, 7640 χλμ., έκταση 4.648 στρ. Και μέγιστο ύψος 450 μ. Στην οποία υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και σήμερα έχει μικρό οικισμό με 100 περίπου κατοίκους.

Έξω από τον όρμο της Αργινώντας βρίσκεται η βραχονησίδα Καλαβρός.

Τέσσερα μίλια ανατολικά από το βόρειο τμήμα της Καλύμνου βρίσκεται η νησίδα Καλόλιμνος με έκταση 1912 στρ., που σήμερα χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος και αποτελεί το κέντρο συστάδας βραχονησίδων που είναι η Πίττα, τα Λιμνιά (Μεγάλο και Μικρό, τα γνωστά Ίμια), Τσούκα και άλλα μικρότερα.

Ανατολικά της Καλύμνου και σε απόσταση 2,5 μίλια από τα νότια παράλια του νησιού βρίσκεται η νησίδα Ψέριμος με έκταση 14,6 τ.χ. και μέγιστο υψόμετρο 268 μ. με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Παλαιότερα το νησί είχε 300 κατοίκους, ενώ σήμερα περιορίζονται σε μερικές δεκάδες. Γύρω από την Ψέριμο υπάρχουν οι βραχονησίδες Βασιλική. Λυγιά, Κρεββάτι, Πλάτη, Νεκροθήκη κ.ά.

 HyperLink  HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2020. 7/7/2020 12:25 πμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.