Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΠΑΤΜΟΣ

Η εκκλησία του αγίου Ιωσήφ βρίσκεται στο νότιο μέρος της Πάτμου, στον κόλπο του Σταυρού. Κτίτορας του ναού ήταν ο ιερομόναχος Αμφιλόχιος Μακρής (1889-1970). Το μικρό μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωσήφ τον Μνήστορα.

Ο ναός είναι σταυροειδής με οκταγωνικό τρούλο. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του έχει διάτρητο γλυπτό διάκοσμο από άμπελο με κληματίδες, μέσα στις οποίες παρεμβάλλονται παλαιοχριστιανικά σύμβολα (ο ιχθύς, ο αμνός, ο ισοσκελής βυζαντινός σταυρός). Στη βόρεια κεραία του σταυρού, πάνω σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι, βρίσκεται εικόνα στην οποία εικονίζεται δεξιά ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος μπροστά στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης να δέχεται τον όσιο Χριστόδουλο και αριστερά πάνω σε μικρή κλίμακα η Μονή του Θεολόγου. Οι παραστάσεις αυτές αποτελούν έργα της αγιογράφου της Μονής του Ευαγγελισμού, μοναχής Ολυμπιάδας.

Στη νότια κεραία του σταυρού και μέσα σε προσκυνητάρι ανάλογων διαστάσεων, είναι τοποθετημένη εικόνα του Αγίου Ιωσήφ, έργο του 1860, στην οποία εικονίζεται ο άγιος στο εργαστήριό του. Κάτω από τη μορφή του Ιωσήφ, η οποία δεσπόζει στην εικόνα, αναπαριστώνται η γέννηση του Χριστού, η φυγή στην Αίγυπτο, το όνειρο του Ιωσήφ, ενώ στην τελευταία σκηνή εικονίζεται η Θεοτόκος με τον Ιωσήφ και τον Θεό-Πατέρα στην επίστεψη να ευλογεί.

 HyperLink  HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2019. 21/1/2019 12:38 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.