Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 Δείτε την λίστα των φωτογραφιών ανα νήσι κάνοντας κλικ εδώ.

ΝΙΣΥΡΟΣ

Ο γραφικός παραλιακός οικισμός του Γροίκου, βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ΝΑ της Σκάλας (λιμάνι του νησιού) στο μυχό του ομώνυμου όρμου, και σήμερα είναι τουριστικό κέντρο.

Εκεί βρίσκεται το μικρό ξωκλήσι του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Είναι παλιό, παλαιότερο κι από τη Μονή κι είναι χτισμένο πάνω σε τμήματα ρωμαϊκού λουτρού.

Το Παλαιόκαστρο, όπως το λένε οι κάτοικοι, βρίσκεται 800 περίπου μέτρα έξω από την πρωτεύουσα της Νισύρου Μανδράκι και είναι η ακρόπολη, κλασικής περιόδου, της αρχαίας πόλης. Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση λόγω της υψηλής ποιότητας κατασκευής του κι αποτελεί για τους ειδικούς ένα από τα αρτιότερα οχυρωματικά έργα της αρχαιότητας. Είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από βασαλτικό ανδεσίτη, ένα από τα πιο σκληρά πετρώματα στον κόσμο. Η κύρια πύλη του φρουρίου αποτελείται από μεγάλους άρτια λαξευμένους ογκόλιθους με απόλυτη εφαρμογή των εφαπτόμενων επιφανειών. Το συνολικό μήκος της οχύρωσης είναι πολύ μεγάλο, αφού περικλείει όλο το στεριανό τμήμα του βραχώδους λόφου, πάνω από το νότιο άκρο του Μανδρακίου.

 HyperLink


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2019. 15/2/2019 10:03 μμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.