Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Προβολή Άρθρου

Ημερομηνία: 10/04/2019
Θέμα:
Αύξηση χρηματοδότησης του Δήμου Σύρου, από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, για την ανέγερση του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης. Κατά 415.000 ευρώ, για την αγορά οικοπέδου και την διαμόρφωσή του σε χώρο πάρκινγκ για τις ανάγκες του σχολείου

 

Την αύξηση του προϋπολογισμού της Πράξης “Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και αναδιαρρύθμιση κτιρίου για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου Βάρης ν. Σύρου” κατά 415.000 ευρώ, προκειμένου ο Δήμος Σύρου να προχωρήσει στην αγορά οικοπέδου και στη μετατροπή του σε χώρο πάρκινγκ λεωφορείων και λοιπών οχημάτων,  για την ενίσχυση της ασφάλειας και της προσβασιμότητας των μαθητών στο χώρο του σχολείου, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”, με την απόφαση του Περιφερειάρχη, διαμορφώνεται από 1.550.574,54 ευρώ, σε 1.965.574,54 ευρώ.

Με την αύξηση της δημόσιας δαπάνης, θα καταστεί δυνατή η αγορά οικοπέδου και η διαμόρφωσή του σε χώρο στάσης / ελιγμού λεωφορείων και λοιπών οχημάτων, προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια και η προσβασιμότητα των μαθητών στο χώρο του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή στεγάστρου αναμονής, για την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες.

Το νέο σύγχρονο σχολείο και νηπιαγωγείο, με συνολικό εμβαδόν 1.910,04τ.μ. είναι δυναμικότητας 120 μαθητών και 40-50 νηπίων και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2020.

Η νέα σχολική μονάδα διαθέτει Αίθουσες Διδασκαλίας, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Εργαστήρια, Ιατρείο, Γραφεία, Βοηθητικούς Χώρους και Γήπεδο (μπάσκετ-βόλεϋ), πλήρως ενταγμένη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον με χαρακτηριστικά από την τοπική αρχιτεκτονική και τον νεοκλασικό χαρακτήρα του υφιστάμενου κτίσματος.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιωθούν οι βασικές υποδομές εκπαίδευσης, θα αυξηθεί η ελκυστικότητα του σχολείου και θα δοθεί δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό μαθητών της περιοχής να κάνουν χρήση των σύγχρονων δόμων, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της εκπαίδευσής τους.

Επιπλέον, εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα ΑμεΑ, που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή στην υφιστάμενη σχολική μονάδα.

Η θέση του οικοπέδου, όπου κατασκευάζεται η σχολική μονάδα, επιτρέπει τον βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου, με χρήση νέων τεχνολογιών θέρμανσης και μόνωσης (π.χ. φυτεμένο δώμα), για την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και το φιλικό, προς το χρήστη, περιβάλλον.

Το έργο είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας “Βελτίωση βασικών υποδομών” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

 


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 2011 - 2019. 16/6/2019 12:35 πμ

Σχεδιασμός ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Yλοποίηση: ΡΟΔΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.